Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Här är maten som kan göra dig sjuk

Det är kanske ingen nyhet att du bör undvika stora mängder av transfetter och socker. Men visste du att det också är inflammatoriskt och kan leda till depression, hjärtsjukdom, cancer och demens? Vi listar 7 livsmedel du gör bäst i att undvika - för hälsans skull.

En stor studie vid Harvard har visat att det finns ett samband mellan inflammatoriska livsmedel och psykisk ohälsa. Och det är tidigare känt att inflammationer i kroppen kan leda till hjärtsjukdomar, cancer, stroke, demens och diabetes. Det som i viss mån skyddar kroppen är olivolja, gröna bladgrönsaker och mindre mängder vin.

Forskarna vid Harvard menar dock att det inte går att skylla på ett enskilt livsmedel, utan det är den samlade effekten av hela dieten som räknas. Äter du mycket av nedanstående livsmedel kanske det är dags att se över kosten!

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter

Se upp med behandlade mjölkprodukter som innehåller proteinet kasein. Det kan exempelvis finnas i creme fraiche, yoghurt men också helt vanligt mjölk. Studier visar att det finns ett samband mellan ett intag av kasein och cancer, samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan också verka allergiframkallande.

1 av 7

Läs också: Maten som är mest beroendeframkallande

Läs också: 12 av världens nyttigaste livsmedel

Källa: Harvard Health Publishing, Kurera, SvD

Annons: