Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Här är maten som hjälper vid förstoppning

Här är maten som hjälper vid förstoppning
Är du hård i magen och lider av förstoppning? Att du är trög i magen kan ha många orsaker och det finns huskurer som funkar. Här är maten som är lösande och hjälper vid förstoppning.

Maten vi äter påverkar magen och i sin tur även avföringen. Börjar du få problem med magen är det dags att se över vad du stoppar i dig.

Men det kan också handla om att du rör dig för lite, att du dricker för lite vatten och att du äter vissa mediciner. En förstoppning kan vara obehaglig men är sällan farlig.

Läs också: Svårt att sova? Här är maten som kan göra dig trött

Fiberrik mat och extra mycket vatten

Men vad ska man då äta om man vill bli kvitt sin hårda mage? Först och främst, satsa på mat med mycket fibrer. Fiberrikt bröd men också hela linfrön och havre är bra för matsmältningen.

Eftersom fibrer suger åt sig vätska måste du kompensera med extra vätska för att få en lösande effekt. Drick mycket vatten, helst omkring två liter per dag.

Läs också: Här är maten du ska äta vid järnbrist

Foto: Adobe Stock

Ät på regelbundna tider

Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är dina bästa vänner. Försök äta 500 gram per dag. Katrinplommon är en gammal klassiker som brukar hjälpa vid förstoppning. Det är också viktigt att vara konsekvent. Sprid ut maten över dagen och ät frukost, lunch och middag samt några mellanmål på regelbundna tider varje dag.

Läs också: Så blandar du din egen vätskeersättning

Källa: 1177 Vårdguiden, Magkliniken

Annons: