Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Här är maten som får dig att åldras snabbare

Vill du hålla hjärna och kropp både frisk, pigg och stark? Då finns det faktiskt mat som du borde dra ner på eller helt enkelt sluta med. Här kan du läsa om 6 livsmedel du bör dra ner på direkt.
Rött kött

Rött kött

För hälsans skull är det bra att dra ner på intaget av rött kött, alltså kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Äter man mindre än 500 gram i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukterna. Livsmedelsverket skriver att charkprodukter dessutom ofta innehåller mycket salt och mättat fett, så om du drar ner på det så minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Med charkprodukter menas kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.

Läs också: 7 grönsaker som innehåller mer järn än vanligt kött

1 av 6

Källa: Eat This, Not That, Reader’s Digest, Kurera, Livsmedelsverket, Beroendecentrum, hsph.harvard.edu

Läs också: 5 typer av skräpmat som inte är så onyttigt som du tror!

Läs också: 8 goda skäl att äta baljväxter

Annons: