Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Populäraste maten på julbordet

Populäraste maten på julbordet
Julbordet dignar av allt från inlagd sill och Janssons frestelse till köttbullar, skinka och rödbetssallad. Och så all kola, knäck och pepparkakor förstås. Men vilken julmat gillar flest? Är det tomtegröten eller senapssillen? Här hittar du den populäraste julmaten 2018.

Vad gillar vi för julmat, egentligen? Genom att kika närmare på vårt sök-beteende på nätet kan vi få lite klarhet i det. Företaget Bisnode har genom analys av julmatsordens popularitet i websökningar identifierat våra julbordsfavoriterna. I topp 2018 ligger julskinka, på andra plats kommer knäck och på bronsplatsen hittar vi Janssons frestelse. (Passa också på att rösta på din julbordsfavorit – omröstning längst ner i artikeln)

Julindex

Julskinka (100)

skinka

Recept på griljerad julskinka hittar du här

Knäck (55)

knack

Recept på knäck hittar du här

Jansons frestelse (48)

jansson

Recept på klassisk Jansson hittar du här

Lussekatter (20)

saffra

Här är Mitt köks bästa recept på saftiga lussebullar

Pepparkakor (17)

pepp

Recept på pepparkakor

Rödbetssallad (15)

red

Rödbetssallad – enkelt recept

Risgrynsgröt (14)

Recept på hemgjord risgrynsgröt

grot

Gravad lax (13)

laxen

Recept på klassisk gravad lax

Ischoklad (11)

is

Så gör du enkelt egen ischoklad – recept

Lutfisk (8)

lut

Recept på lutfisk
(Julindex visar sökordens popularitet)

Läs också: Så griljerar du julskinka – recept

Julskinka populäraste julmaten

Siffrorna visar vilken julmat vi söker på mest så här inför julhelgen. Om det handlar om att vi faktiskt gillar skinka mest av all julmat eller om vi söker recept på hur man tillagar den, eller hur man kokar egen knäck, framgår dock inte. En slutsats vi kan dra av resultatet är i alla fall att intresset för julskinka är enormt jämfört med vad det är för t ex lutfisk. Vi letar också hellre efter knäck på nätet än ischoklad, vilket sannolikt tyder på att det kommer ätas mer knäck än just ischoklad i de svenska hemmen julen 2018.

Analysen visar också att vi är mycket mer intresserade av julgodis än t ex fisk och vegetarisk julmat.

Diagram: Bisnode

Diagram: Bisnode

Vad gäller det vegetarisk alternativen på julbordet är det ingen som kvalat in på topp-10-listan. Men det finns massor av gott att äta för den som föredrar grönt i jul.

Läs också: Här hittar du recept på vegetarisk julmat

Och vilken julmat är vi då minst intresserade av? Enligt en undersökning som Ica låtit genomföra är det bland annat sylta. Hela listan på den minst populära julmaten hittar du här!

Recept på den populäraste julmaten hittar du här!

Läs också: Stort test av julskinka – här är årets godaste

Analysen utgår från data från matsajter i Sverige och Europa där Bisnodes algoritmer identifierat de viktigaste nyckelorden kopplat till julbordet. Denna julindex, som presenterades i ett pressmeddelande, har tagits fram av Bisnode, ett europeiskt data- och analysföretag.