Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Här är den minst populära maten på julbordet

Vad tycker svenskarna minst om på julbordet?
Grisfötter är det svenskarna gillar minst på julbordet.
Julskinka, köttbullar och prinskorv. Det är några av klassikerna på julbordet. Men vilka maträtter på julbordet är minst populära? En ny undersökning visar vilka rätter vi helst undviker på julbordet.

Det är Kantar Sifo på uppdrag av ICA som genomfört undersökningen om svenskarnas inställning till julmaten. Vilka rätter tycker vi om, och vilka rätter skippar vi på julbordet? Några av de traditionella julrätterna håller på att försvinna från julbordet, och grisfötter undviker 74 procent av svenskarna, och 60 procent undviker kalvtunga/kotunga och lutfisk som 52 procent undviker. Sylta skippar hälften av svenskarna.

Yngre svenskar (18-34 år) väljer i högre utsträckning bort traditionella julrätter jämfört med äldre (65-74 år).

Läs också: Här är maten du aldrig ska äta

Här är julrätterna svenska helst undviker på julbordet:

 1. Grisfötter (74 %)
 2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
 3. Rökt ål (56 %)*
 4. Lutfisk (52 %)
 5. Sylta (50 %)
 6. Dopp i grytan (48 %)
 7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
 8. Brunkål (41 %)
 9. Fårfiol (35 %)
 10. Sillsallad (32 %)
  Läs också: 8 saker du inte visste om julmust

ICA vill ge dessa rätter ett uppsving, och göra rätterna i nya versioner.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter. På ICA Köket vill vi inspirera fler att överraska på julbordet genom att servera oväntade julklassiker i moderna former, säger Leif Grönlund, matkreatör för ICA Köket i ett pressmeddelande.

Hälften av de som deltagit i undersökningen säger att de lagt till eller ändrat någon rätt på julbordet de senaste tre åren. 42 procent svarade att de kan tänka sig att addera sallad på julbordet, 27 procent var sugna på tapas på julbordet och 16 procent skulle kunna tänka sig falafel.