Logga in här

Här är de stora vinnarna i Chark-SM

Bästa julskinkan kommer från Björk & Co.
Bästa färskkorven kommer från J. Pettersons Chark.
Bästa grillkorv (skinnfri) kommer från Lindvalls Chark.
Sveriges bästa charkuterier har utsetts i Chark-SM 2018, och bland annat har den bästa julskinkan, leverpastejen, bacon, falukorven och grillkorven utsetts.

Vinnarna kommer från både stora och små charkuteriföretag från hela landet, och de bästa charkprodukterna får också en guldkvalitetsstämpel för att underlätta och guida konsumenterna. I Chark-SM tävlar charkföretagen i 17 olika kategorier allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har blindtestats av ett 40-tal domare.

– Det är fantastiskt att se vilken toppklass som finns bland våra svenska charkuterier, vem säger att du behöver åka till Italien för att äta gott lufttorkat? Detta var tionde Chark-SM och våra domare vittnar om att kvaliteten bara blir bättre och bättre för varje år. Vi konsumenter blir alltmer måna om att äta produkter av god kvalitet när vi väljer att äta kött och charkuterier, och det har våra svenska företag verkligen förstått, säger Annika Altskär, tävlingsledare Chark-SM.

Läs också: Julskinka i ugn – klassiskt recept 

Här är några av vinnarna:

Bästa falukorven:  Nordchark i Luleå: Falukorv Basturökt
”I en klass med mycket hög och jämn kvalitet utmärkte sig denna klassiska falukorv med en genuin smak – en falukorv som smakar som en falukorv ska smaka.”falukorv

Bästa julskinkan: Björk & Co: Julskinka, kokt
”En vackert utskuren skinka. God traditionell julskinkasmak. Bra balans sälta- sötma. Perfekt konsistens – som alla vill ha på julbordet.”

Bästa julskinkan i Chark-SM.

Bästa julskinkan i Chark-SM.

Bästa grillkorv (skinnfri): Lindvalls Chark: Högrevskorv
”En god grillkorv som når nya höjder tack vare balanserad smak, noggrann kryddning och en spännande textur med inslag av högrev.”

Bästa grillkorven.

Bästa grillkorven.

Bästa isterband: Atria Sverige: Charkdelikatesser Gammaldags Isterband
”Produkten håller vad den lovar. Välrökt med hög kötthalt och balanserad syra. Juryn är lycklig!”

bf9308847e801cff_org

Bästa färskkorven: J. Pettersons Chark: Färskkorv Västerbottenost
”Med en hantverksmässig perfektion. Ett vackert inre & yttre, där man möts av smakupplevelser från hela Sverige i perfekt balans.”

Bästa falukorven i chark-SM

Bästa färskkorven i chark-SM

Bästa pastej och sylta: Per i Viken Chark: Leverpastej
”En mycket snygg pastej med härlig krämighet och bra leversmak.”

89dd8b1032c992d2_org

Årets hedersutmärkelse (smakförnyare): Nyhléns Hugosons Chark: Grovmald grillkorv Lingon & Granskott
”Vältillverkad grovmald grillkorv där man tagit intryck från det nordiska skafferiet. Det är karaktäristiska smaker som väl harmonierar med produkten.”

887be9d2c4cf00d7_org

Annons: