Logga in här

Här är alla vinnarna i White Guide Café 2018

Här är alla vinnarna i White Guide Café 2018
För sjätte året i rad har White Guide utsett Sveriges bästa kaféer. Efter att anonyma testare besökt över 400 av landets kaféer, fik och bagerier har de bästa nu korats och fått ta emot pris på Stora Teatern i Göteborg. Här är alla vinnarna i årets upplaga av White Guide Café!

Årets konditori

Med utmärkelsen Årets Konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhets- upplevelse värd att återkomma till.

Vinnare: NILSSONS KONDITORI & BAGERI, Oskarshamn

Motivering: För att med en imponerande hantverksskicklighet och smaksäker- het skapa ett generöst sortiment av såväl klassiska som moderna bakverk av högsta kvalitet. Det vänliga bemötandet är ett extra plus.

Läs också: Här är alla kaféer som omnämns i White Guide Café 2018

Årets kaffebar

Med utmärkelsen Årets Kaffebar premierar vi ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. En miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

Vinnare: JOHAN & NYSTRÖM, NORRLANDSGATAN, Stockholm

Motivering: För att med ett outtröttligt driv och pedagogisk talang fortsätta att driva och utveckla kaffescenen – så till den grad att vi börjar ifrågasätta vad en kaffebar egentligen är. Med stor spets och varm kompetens erbjuds vi här det senaste i kaffe- och tebranschen. Hatten av.

Årets stjärnskott

Med utmärkelsen Årets Stjärnskott uppmärksammar vi en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. De stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

Vinnare: LEIJON STENUGNSBAGERI & KONDITORI, Uppsala

Motivering: För sin utmärkta kombination av gediget hantverk, exklusivitet och lekfullhet ha bidragit till att ytterligare lyfta en av Sveriges bästa fikastäder, inte minst genom att skapa den officiella bandybakelsen.

Årets hållbara café

Med utmärkelsen Årets Hållbara Café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

Vinnare: ANNAS HEMBAGERI, Mariefred

Motivering: För att med ”mormors-regeln” i bakhuvudet leverera urgoda bakverk som bakats med kompromisslöst och medvetet råvarufokus och kryddats med många nypor kärlek.

Läs också: Guide Michelin 2018 – här är Sveriges bästa restauranger

Årets värt en resa

Med utmärkelsen Årets Värt en Resa lyfter vi fram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.

Vinnare: FAMILJEN, Tärnaby

Motivering: För att ha skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister. Lokala mikrorosterier säkrar unikt kaffe och lokalt bakat tunnbröd och naggande goda små bakverk gör att vi gärna åker långt för ett besök här.

Årets fikaställe

Med utmärkelsen Årets Fikaställe premierar vi ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk kasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

Vinnare: OLOF VIKTORS BAGERI OCH CAFÉ, Glemmingebro

Motivering: För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna.

Läs också: Här är alla vinnarna av Gulddraken 2018

Årets bageri

Med utmärkelsen Årets Bageri premierar vi ett café där bagerikulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

Vinnare: SÖDERBERG & SARA STENUGNSBAGERI, Ystad

Motivering: För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd.

Årets bästa café

Årets Bästa Café är vårt finaste pris. Det ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i Mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. Om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. Med utmärkelsen Årets Bästa Café premierar White Guide Café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.

Vinnare: PM BRÖD & SOVEL, Växjö

Motivering: För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!