Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Halloumi kan vara miljöbov – ökar risk för antibiotikaresistens

Halloumi kan vara miljöbov – ökar risk för antibiotikaresistens
Under sommaren grillas det halloumi och året om är osten en favorit bland svenskarna. Men om man väljer bort kött till fördel för halloumi med tanken att det skulle vara bättre för miljön kan man behöva tänka om. Nu varnar WWF för osten som kan komma att rödlistas i WWF:s stora konsumentmatguide i höst.

Det är Världsnaturfonden WWF som inte är positiva till att importen av halloumi från Cypern har ökat kraftigt till Sverige, från 21 ton 2010 till 4 000 ton 2018. Anledningen? Cypern ligger i topp vad gäller antibiotika till lantbruksdjur jämfört med de europeiska länderna. Djuren på Cypern får ungefär 40 gånger mer antibiotika än de svenska djuren, skriver SVT Nyheter.

Läs också: Halloumi – våra bästa recept med halloumi 

Viktigt att veta var halloumin kommer ifrån

Med tanke på den där klimatdebatt som förs blir allt fler medvetna om vilka val man gör i matbutiken, men att välja bort kött och välja halloumi istället kan alltså inte vara ett så bra val. Att djuren på Cypern får så mycket antibiotika kan på sikt leda till antibiotika-resistens, men halloumin i sig själv innehåller inte antibiotika.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger matexperten Anna Richert till SVT Nyheter.

Läs också: 9 svenska råvaror att njuta av i juli 

Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen, enligt Livsmedelsverket.
Annons: