Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 spännande fakta om hallon

Vad vet du om hallon egentligen? Visste du till exempel att hallon är en frukt eller att den skyddar mot sol och förkylningar? Här listar vi allt du behöver veta om våra älskade hallon!

Hallon är perfekta till sommartårtan, yoghurten eller pannkakorna. Det går att göra smoothies av dem eller använda dem som fyllning i kakor, bullar och muffins. Eller så gör man helt enkelt sylt, gelé, saft eller likör av den röda härliga frukten.

Här är flera intressanta saker du säkert inte visste om hallon!

Släkt med rosen

Släkt med rosen

Rubus idaeus, som hallon heter på latin, är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Den växer i Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige växer den vilt överallt men har också odlats sedan medeltiden. Helst växer den på torra platser – till exempel skogsberg, klippavsatser, stenrös och snårfyllda backar. De förökar sig genom rotskott, både i vilt och odlat tillstånd.

Läs också: Recept på klassiska hallongrottor

2 av 5

Läs också: Här är allt du behöver veta om jordgubbar

Källa: Sydsvenskan.se, Alltomträdgård.se, Ucoz.hu, Wikipedia.org, Odla.nu, Sund.nu, Naturresurser.info

√ Den vanligaste sorten är röda hallon, men det finns även gula. I USA och Kanada finns dessutom svarta hallon. Blåhallon är inte av en annan färg utan av en annan art. Hallon bildar en halvbuske som blir 1-1,8 m hög och mognaden av bären sker runt juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli och början av augusti. Man kan äta dem som de är eller göra sylt, saft, marmelad, gelé, och likör av dem.

√ I Sverige odlas upp till 400 ton per år, men det är betydligt mindre än vad som efterfrågas. Varje år importerar vi dessutom runt 7 000 ton frysta bär, de flesta av bären kommer från Serbien som är världens största hallonproducent (2015)

√ Då och då kommer rapporter om importerade frysta hallon som bär smitta. Norovirus, en virusfamilj, kan ge upphov till både magsjuka och andra sjukdomar. För att undvika smitta bör du koka de frysta bären en minut, då dör alla virus.

Annons: