Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 spännande fakta om hallon

Vad vet du om hallon egentligen? Visste du till exempel att hallon är en frukt eller att den skyddar mot sol och förkylningar? Här listar vi allt du behöver veta om våra älskade hallon!

Hallon är perfekta till sommartårtan, yoghurten eller pannkakorna. Det går att göra smoothies av dem eller använda dem som fyllning i kakor, bullar och muffins. Eller så gör man helt enkelt sylt, gelé, saft eller likör av den röda härliga frukten.

Här är flera intressanta saker du säkert inte visste om hallon!

Bra för hälsan

Bra för hälsan

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Dessutom är de fiberrika vilket hjälper till att reglera kolesterolhalten. De är också slemlösande, avgiftande, kan lindra menstruationssmärtor och är inflammationshämmande.

Hallon består av 85 procent vatten, resterande är olika sockerarter som glukos, fruktos och sackaros. En portion hallon, 124 gram, innehåller endast 42 kalorier. De innehåller heller inget natrium eller fett.

Läs också: Recept på cheesecake med hallon och rabarber

1 av 5

Läs också: Här är allt du behöver veta om jordgubbar

Källa: Sydsvenskan.se, Alltomträdgård.se, Ucoz.hu, Wikipedia.org, Odla.nu, Sund.nu, Naturresurser.info

√ Den vanligaste sorten är röda hallon, men det finns även gula. I USA och Kanada finns dessutom svarta hallon. Blåhallon är inte av en annan färg utan av en annan art. Hallon bildar en halvbuske som blir 1-1,8 m hög och mognaden av bären sker runt juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli och början av augusti. Man kan äta dem som de är eller göra sylt, saft, marmelad, gelé, och likör av dem.

√ I Sverige odlas upp till 400 ton per år, men det är betydligt mindre än vad som efterfrågas. Varje år importerar vi dessutom runt 7 000 ton frysta bär, de flesta av bären kommer från Serbien som är världens största hallonproducent (2015)

√ Då och då kommer rapporter om importerade frysta hallon som bär smitta. Norovirus, en virusfamilj, kan ge upphov till både magsjuka och andra sjukdomar. För att undvika smitta bör du koka de frysta bären en minut, då dör alla virus.

Annons: