Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 nyttiga skäl att äta gurkmeja varje dag

Gurkmeja är en näst intill magisk krydda – den är både nyttig och ger maten en otroligt vacker färg. Här är 5 härliga skäl till att äta gurkmeja varje dag!

Gurkmeja ingår i växtfamiljen ingefärsväxter, och kallas ofta för en av de nyttigaste kryddorna som finns. Den ger en härlig färg till både kryddblandningar som curry och till senap, och har dessutom använts inom indisk läkekonst i tusentals år eftersom den har en rad fantastiska hälsofördelar. Här är 5 bra anledningar till att piffa maten med gurkmeja varje dag!

Motverkar diabetes

Motverkar diabetes

Gurkmeja innehåller kurkumin som i studier uppvisat egenskaper som främjar insulinkänslighet, det vill säga cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp glukos från blodet.

1 av 5

Läs också: Ingefära – 5 anledningar att äta det varje dag

Annons: Gurkmeja och andra kryddor hittar du hos bland annat Happy Green. (Extern länk)

Källa: Sporthälsa, Aftonbladet, Diabetesportalen

I Indien anses gurkmeja vara en riktig hälsokrydda – den kallas också för Indiens gyllene krydda. Gurkmeja härstammar från Sydostasien och ingår i växtfamiljen ingefärsväxter. Gurkmeja ingår också i kryddblandningen curry. Under flera tusen år har den indiska folkmedicinen använt gurkmeja.

1 kommentar om "5 nyttiga skäl att äta gurkmeja varje dag"
  • Marja Besharat
    Marja Besharat

    I 45 år har jag använt i persisk kök gurkmeja. Det passar pastarätter. fisk. köttfärsrätter osv. Jag är sällan sjuk.