Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Guldkornen på den gömda vinhyllan

Systembolaget har ett större utbud av vin än det som står uppradat på hyllorna. På nätet kan du enkelt beställa spännande drycker som inte säljs i butik. Men vad ska man välja? Vår vinexpert visar vägen i vindjungeln.

Det finns omkring 13 000 produkter i Systembolagets beställningssortiment. Av dessa är ungefär hälften viner. Det handlar om produkter som Systembolaget inte aktivt köper in, men som leverantörer och importörer ändå vill erbjuda. Dessa varor provas inte av Systembolaget men det avskräcker inte kunderna. Allt fler väljer att klicka hem nya drycker via hemsidan. Det kan vara svårt att veta vad du ska välja. Men lugn i stormen. Vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell hjälper dig och listar sina fem favoriter under 130 kronor på den gömda vinhyllan.

frilägg-alla

1. Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986) Sydafrika, 99 kronor (vitt)

Ett härligt, generöst vin med toner av gul frukt och lätt krydda. Producenten är mest känd för sina rödviner men visar här prov på ett kul vitt vin med lite attityd. Gott till smakrika fiskrätter eller kyckling.

2. Albet i Noya Lignum Blanc 2016 (71830) Spanien, 110 kronor (vitt)

Vitt spanskt är trendigt, här en kul blandning av druvorna chardonnay och sauvignon blanc. Fräscht ekovin med god fruktighet och spänst. Som gjort för friterade calamares.

3. Les Pins Couchés Rosé 2016 (74510) Frankrike, 129 kronor (rosé)

Frisk, rik och distinkt smak i torr stil med sydfransk snits. Ett mycket bra rosévin till mat, testa till grillad fisk eller dito grönsaker med en krämig aioli.

4. Silenzio Barbera 2015 (74255) Italien, 89 kronor (rött)

Ett lättsamt, körsbärsfruktigt, mjukt rödvin med fin fräschör. Serveras med fördel lite svalt till exempelvis en tallrik italienska charkuterier, oliver, milda ostar och lantbröd …

5. Gérard Betrand Corbières 2014 (73422) Frankrike, 115 kronor (rött)

Ett klockrent grillvin i sommarkvällen. Mycket av allt men med balans och fin avrundning i smaken. Passar också fint till en bit ost som avslutning på middagen.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Beställa vin – så här gör du

  • Registrera ett konto på systembolaget.se (du måste vara 20 år eller äldre)
  • Välj en produkt och lägg en beställning till butik eller ombud så står Systembolaget för frakten.
  • Vid hemleverans debiteras en fraktavgift som du själv måste betala.
  • Leverantören/importören avgör om du kan köpa enskilda produkter eller om du måste köpa ett helt koll vilket framgår på sidan.
  • Hittar du inte det du letar efter kan du göra en förfrågan om privatimport hos Systembolaget. Du får då en offert att ta ställning till. Som kund får du stå för frakten och andra eventuella kostnader själv.
  • Beställningssortimentet är detsamma oavsett var i landet du befinner dig. Men lokala produkter som tillverkas i liten skala kan ibland endast gå att få tag på i närområdet.

Tips!
Ha lite framförhållning när du beställer vinerna. För att vara spiksäker på att få sitt beställningsvin till den planerade middagen, bör man vara ute en vecka i förväg.

Läs också: Skillnaden mellan champagne, prosecco och cava

Läs också: Så beställer du öl på Systembolaget

Annons: