Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Guide: Slow juicer, råsaftcentrifug och juicepress

Guide: Slow juicer, råsaftcentrifug och juicepress
Färskpressad juice är bland det godaste som finns, och att göra egen hemma har blivit både enklare och effektivare på senare år då en mängd olika juicemaskiner dykt upp. Men vad är skillnaden mellan till exempel en slow juicer och en råsaftcentrifug? Mitt kök guidar dig i juicerdjungeln.

Råsaftcentrifug

En råsaftcentrifug framställer juice av alla typer av grönsaker och frukter snabbt och effektivt. Vill du till exempel fixa färsk juice till helgfrukosten är den klar på ett kick, även större mängder frukt. En centrifug klarar allt från rödbetor och äpplen till kiwi.

Foto: Bosch, Electrolux, Wilfa

Foto: Bosch, Electrolux, Wilfa

Här framställs juicen genom att frukt och grönt centrifugeras och där fibrerna separeras från slutprodukten genom en sil och blir till en ganska len juice beroende på vad du haft i. Här är det små knivar som trasar sönder frukten i flera tusen varv per minut och sedan slungar ut juicen.

Bästa pris på råsaftcentrifug budget – se Prisjakt

Fördelen med en centrifug är att den framställer färsk juice snabbt och att hålet man stoppar ner ingredienserna i ofta är generösare än hos en slow juicer.

För hårda grönsaker och frukter är en råsaftcentrifug att föredra.

Bästa pris på råsaftcentrifug mellan – se Prisjakt

Bästa pris på råsaftcentrifug lyx just nu – se Prisjakt

Slow juicer

En slow juicer pressar långsamt ut juice ur all typ av frukt och grönt och nötter men lämpar sig särskilt bra att använda när man juicer gröna blad och örter. Slow juice framställs genom att frukten krossas och sedan mycket långsamt pressas genom en finmaskig sil. Maskinen har inga knivar utan en presskruv som snurrar mellan 40-80 varv per minut. På så sätt får ut en lite tjockare, klar och fiberrik juice. Den här metoden ger mer juice än om man kör ingredienserna i en centrifug. Det finns både horisontella och vertikala varianter där de horisontella bättre klarar av att pressa långa fibrer.

Foto: Omega, Philips, Kitche Aid

Foto: Omega, Philips, Kitche Aid

I vissa slow juicers kan man även göra t ex mandelmjölk

För mjuka grönsaker och frukter är en slow juicer att föredra.

Bästa pris på slow juicer budget just nu – se Prisjakt

Bästa pris på slow juicer mellan – se Prisjakt

Bästa pris på slow juicer lyx – se Prisjakt

Citruspress

Vill du enbart göra färskpressad apelsinjuice är en klassisk citruspress ett bra alternativ. Att välja en press som både klarar små limefrukter och stora apelsiner eller kanske till och med att pressa grapefrukt kan ju vara något att fundera över inför ett eventuellt köp.

Bästa pris på citruspress budget just nu – se Prisjakt

Bästa pris på citruspress mellan just nu – se Prisjakt

Bästa pris på citruspress lyx just nu – se Prisjakt

Skillnad i näring?

Oavsett framställning av färsk juice får du ett nyttigt och vitaminrikt innehåll. Det som talar för en slow juicer är att restprodukterna blir färre. Och andra sidan går det bra att använda frukt- och grönsaksmassan som blir över när du använder en centrifug i t ex bakning och matlagning.

Källa: Råd & Rön, The Kitchen Lab, Bosch

Läs också: Test av skalknivar – 9 olika sorter

Läs också: Här är 12 av världens nyttigaste livsmedel

Fundera på hur ofta du kommer att använda din juicepress och när. Tidsåtgång och vilken typ av juice du vill åt spelar in här.

Hur mycket låter maskinen du är intresserad av att inhandla?

Och hur stor plats tar den?

En annan viktig aspekt vid köp av en juicemaskin är hur enkel den är att använda och rengöra.

Har den många delar? Är den krånglig att montera och/eller göra ren?