Logga in här

Guide – så väljer du rätt knivar till köket

Om du vill ha en bra kniv i köket att börja med så är det en kockkniv du ska ha – den är nämligen bra till det mesta. Foto: Footolia
En filékniv har en smalt, flexibel blad som gör att den kommer åt under under fisk- eller kycklingskinnet och skär ut fina filéer. Foto: Shutterstock
Oavsett om du ska köpa en kniv för första gången eller bara vill uppgradera ditt knivställ där hemma så kan det ibland vara svårt att veta vad man ska välja. Det finns ett väldigt stort utbud av olika knivar, men hur vet man vilken eller vilka knivar man ska investera i och vad man faktiskt använder dem till?

Vilka knivar behövs

Om du vill köpa en bra uppsättning med knivar som löser det mesta i köket ska du satsa på en kockkniv, en grönsakskniv, en skalkniv, en filékniv och en brödkniv. Men vilket märke, modell och material man ska välja är helt individuellt. Sedan beror det självklart också på hur mycket pengar man är villig att lägga. Det finns idag många bra prisvärda alternativ, men priset hör oftast ihop med kvalitén.

Jämför priser: Hitta bästa priset på köksknivar just nu – se Prisjakt

Stål- eller keramikkniv

De två vanligaste typerna av knivar är stålknivar och keramiska knivar. Knivar av stål är antingen smidda eller stansade. Smidda knivar har ett kilformat blad, mellanlägg och fingerskydd medan stansade knivar är tunnare och rakare. Keramiska knivar är hårdare och lättare än stålknivar. De håller skärpan längre men går enklare sönder om du tappar dem. Keramiska knivar reagerar heller inte på syrliga ämnen.

Stål
Kvaliteten på stål kan variera kraftigt. De knivar som betecknas som rostfria innehåller en liten andel kol, samt krom som ökar rostskyddet. Men bladen är relativt mjuka. Hårdare knivblad innehåller en större andel kol och rostar därmed lättare – men håller skärpan mycket längre. HRC är ett mått som anger stålets hårdhet. Det står inte alltid på förpackningen, men bör ligga kring 58-59 om man vill ha en riktigt bra kniv. Priset hör ofta ihop med hårdheten: Ju bättre stål desto dyrare kniv. I gengäld håller kniven en livstid – om du tar hand om den på rätt sätt.

Keramik
Keramiska knivar är väldigt hårda och håller skärpan mycket länge. Man måste dock vara försiktig med att skära i hårda saker som till exempel ben eller frysta livsmedel. Dessutom är en keramisk kniv väldigt känslig för stötar, så risken finns att den går sönder om du exempelvis skulle tappa den i golvet. En fördel med keramiska knivar är att de oftast går att diska i diskmaskin.

Kockkniv

Om du vill ha en bra kniv i köket att börja med så är det en kockkniv du ska ha  – den är nämligen bra till det mesta. Med den kan du skära, hacka och tärna allt från kött och fågel till grönsaker och rotfrukter. En kockkniv har ett brett blad och är något svängd längs eggen. En kockkniv kan variera rätt mycket i längd men ligger oftast någonstans mellan 15-30 cm.

Jämför priser: Hitta bästa priset på kockknivar just nu – se Prisjakt

Kockkniv 2

Grönsakskniv

Skär du mycket grönsaker och vill ha en kniv som är lite mindre och smidigare än en rejäl kockkniv så kan du investera i en bra grönsakskniv. Dock kan grönsaksknivar se väldigt olika ut, det finns de som är rätt höga och som har lite mer tungt för att ligga stadigt i handen när du hackar, sedan finns det även små och lättare varianter som lämpar sig extra bra för att exempelvis skära tomater. En grönsakskniv har ofta ett knivblad som är mellan 9 – 18 cm långt.

Jämför priser: Hitta bästa priset på grönsaksknivar just nu – se Prisjakt

grönsakskniv 2

Skalkniv

Skalkniven är den minsta kniven i knivfamiljen. Storleken gör den smidig och bra för att skala och dela frukt och grönt – perfekt för de minsta råvarorna såsom vitlök eller chili. En skalkniv har ett knivblad som är cirka 8 – 15 cm långt.

Jämför priser: Hitta bästa priset på skalknivar just nu – se Prisjakt

Skalkniv 2

Brödkniv

En brödkniv har ett rejält långt, tandat blad som är skapt för att enkelt kunna ta sig igenom luftiga material utan att mosa dem. En brödkniv är även bra för att skära tomat eller tranchera inbakade rätter. En brödkniv har ofta ett knivblad som är mellan 20-25 cm.

Jämför priser: Hitta bästa priset på brödknivar just nu – se Prisjakt

Brödkniv 2

Filékniv

En filékniv har en smalt, flexibel blad som gör att den kommer åt under under fisk- eller kycklingskinnet och skär ut fina filéer. Tack var bladets spetsiga tipp så är filékniven även bra för att putsa hinnor av stekar. En filékniv kan variera i storlek men ligger vanligtvis mellan cirka 15-22 cm.

Jämför priser: Hitta bästa priset på filéknivar just nu – se Prisjakt

filekniv 2

Specialknivar

För dig som inte nöjer dig med ett basutbud av standardknivar, utan vill ha en kniv för ett speciell uppdrag som exempelvis innebär att du ska öppna ostron kan också investera i en specialkniv:

 • Ostronkniv
  Litet men kraftigt knivblad som kan ta sig in i ostronet och bända upp skalet.
 • Santokukniv
  En mångsidig kniv med en rakare egg som passar både för att skära och hacka.
 • Urbeningskniv
  Mindre flexibel än en filékniv och avsedd för att bena ur kött och ta bort styckdetaljer.
 • Trancherkniv
  För att tranchera, alltså skära upp, kött. Skivorna blir tunna och jämna tack vare det släta bladet.
 • Hackkniv
  Väldigt lik köttyxan men anpassad för att hacka grönsaker och färska örter.

Läs också: Stort test av kockknivar 

Källor: Sundqvist, Cervera, Bagaren och Kocken