Logga in här

Guide Michelin – allt du behöver veta

Guide Michelin delar ut stjärnor till de bästa restaurangerna. Här är historien om Guide Michelin.

guide michelin

1. Första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att slita på däcken så att de behövde köpa nya och sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck)

2. De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

3. Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission en bättre väg framåt.

4. Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

5. Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”. Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”, En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.
All heder åt stjärnorna i storstäderna – men samtidigt höjs en del röster om att Guide Michelin borde titta bredare än så.

6. Gastronomi och riktigt bra restauranger finns i hela landet, inte bara i de stora städerna och det hade varit på tiden att det också hade uppmärksammats. Det finns en risk att guiden tappar i betydelse om inte ett lands allra bästa restauranger är med, säger Sara Sundqvist, livsmedels- och miljöstrateg på branschorganisationen Visita.

Läs också: Här är Sveriges nya stjärnkrogar
Text: Anna Skarin