Logga in här

Grillguide – här är bästa grillen för dig

För den som gärna tar med sig grillen på utflykten och inte behöver göra mat åt så många åt gången passar en bärbar minigrill.
Gasolgrillens stora fördel är att den blir varm snabbt. Tio minuter efter du slagit på gasflödet kan du lägga på köttet och det är lätt att reglera värmen på reglaget.
Kol eller gasol – det är frågan. Men det finns faktiskt många fler viktiga aspekter att väga in när du väljer grill. Här guidar vi dig till den perfekta modellen för dina behov!

Jämför priser: Hitta bästa priset på din favoritgrill just nu – se Prisjakt

Liten bärbar grill

För den som gärna tar med sig grillen på utflykten och inte behöver göra mat åt så många åt gången passar en bärbar minigrill. Picknickgrillarna finns både som klot och i mer fyrkantigt utförande. Formen är en smaksak, men det är desto viktigare att se så att den harbra luftintag så att det lätt börjar brinna. En annan sak som kan vara värd att titta extra noga på är grillens vikt, eftersom den sannolikt ska flyttas runt. De kan väga från några enstaka kilo till cirka sex kilo.

Kolgrill i klotform

Här kommer klassikern – en vanlig rund kolgrill. Modellen förespråkas av många inbitna entusiaster, men faktum är att värmekällan inte har någon större betydelse för smaken. När grilltillverkaren Weber utförde blindtester mellan kol och gasol kunde de tillfrågade inte avgöra vilken stek som tillagats var. Med det sagt är klotmodellen i många fall ett prisvärt alternativ som fyller alla nödvändiga funktioner. Dessutom kommer den med alla de klassiska kännetecken vi förknippar med grillning – tändstickorna, glöden och värmen.

Jämför priser: Hitta bästa priset på kolgrillar just nu – se Prisjaktgasolgrill

Gasolgrill

Gasolgrillens stora fördel är att den blir varm snabbt. Tio minuter efter du slagit på gasflödet kan du lägga på köttet och det är lätt att reglera värmen på reglaget. Den ryker dessutom mindre än en kolgrill. Gasolgrillar finns i många olika storlekar och prisklasser. Du som funderar på att skaffa en bör tänka över dina behov och möjligheter noggrant innan du öppnar plånboken. Har du en stor altan där du grillar ofta kan det kanske vara värt att satsa på något som liknar ett komplett utekök, men på en balkong passar nog de nättare grillarna som går att fälla ihop bättre.

Jämför priser: Hitta bästa priset på gasolgrillar just nu – se Prisjakt

Grilltunna

Grilltunnan är bra för dig som behöver stor yta att grilla på.Förutom den uppenbara fördelen att man kan grilla till många gäster samma gång har de vanligtvis användbara avställningsytor där det finns plats för redskap och tillbehör.Modeller som har en sidokammare lämpar sig extra bra för tillagning av större köttbitar som behöver ligga länge på låg värme för ett mört resultat. Då låter man värmekällan ligga i sidokammaren – gärna ihop med rökflis –medan steken grillas i 80-120 grader i huvudkammaren. Detta görs vanligtvis med briketter.Kött som lämpar sig för denna metod är hel fläskfilé eller kyckling, skinkstek, entrecote på hel bit eller oxfilé.

elgrill

Elgrill

Elgrillen kan vara en bra kompromiss när det finns regler mot gasol eller kol, vilket inte ovanligt på balkonger i bostadsrättsföreningar. Den är dessutom snabb, miljövänlig och osar inte lika mycket som en kolgrill. Samtidigt går man miste om den härliga lukten och glöden som kolgrillaren upplever. För många förtar det en del av känslan.

Jämför priser: Hitta bästa priset på elgrillar just nu – se Prisjakt

Keramikgrill

Keramikgrillen – eller kamadogrillen som den egentligen heter – är en asiatisk uppfinning som funnits i över 3 000 år. Den ska fyllas med kol, och tanken är att råvarorna ska behålla sin naturliga fuktighet för en bättre smakupplevelse. Det keramiska materialet blir lätt varmt, vilket innebär att det inte behövs särskilt mycket kol. Jämfört med en vanlig klotgrill är det dessutom lättare att reglera värmen i en kamadogrill. Nackdelar är att de är betydligt tyngre och dyrare än sina motsvarigheter i plåt. En normalstor kamadogrill på stativ väger runt 70 kilo och kostar vanligtvis från cirka 5 000 kronor.

Läs också: Guide – så grillar du olika fiskar

Rökgrill

I rökgrillen – eller ånggrillen, som den också kallas – kan man röka allt från kött och fisk till ost. Temperaturen hålls på en stabil nivå och fuktigheten är hög under skalet på rökaren. Den eldas med ved, men kan också användas med kol.

Cooking fish

Engångsgrill

Är du typen som bara grillar korv någon enstaka gång på sommaren? Då räcker det förmodligen med en engångsgrill. Men se till att metalldelarna hamnar i rätt återvinning så att aluminiumskalet kan återanvändas.

Läs också: Grillning – 7 vanliga myter

Källor: ICA, gp.se