Logga in här

Grönt ljus för insekter i kostpyramiden

Mmmm grillade och rostade insekter...
...Inte så supergott tycker Mitt Köks Bengt Isaksson.
Friterade insekter, blir du sugen på en mumsbit?
Knaprigt och gott, eller?
Knaperstekta gräshoppor, hamburgare på syrsor och frystorkade fluglarver - blir du sugen? Det är bara att vänja sig - mycket talar för att insekter blir en viktig proteinkälla i vår framtida kost. Iallafall om FN och EU får bestämma.

Både nötkreatur och svin, som är några av våra största proteinkällor idag, är både dyra och miljöförstörande att föda upp. Men FN:s livsmedelsorganisation FAO och EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA har hittat lösningen, och den stavas insekter!

Innehåller massor av protein

Enligt en utredning som de båda myndigheterna har gjort går det absolut att sätta ihop en näringsriktig och hälsosam måltid av de 1900 ätliga insekterna vi känner till idag. Näringsmässigt är de små krypen minst lika bra som både nötkreatur och svin. De innehåller massor av viktiga proteiner och mineraler, och eftersom de lever ett relativt kort liv hinner de inte heller samla på sig så stor mängd kemikalier och tungmetaller som större djur och fisk.

Redan populärt

Det kanske krävs mycket sås och en hel del beslutsamhet första gången man ska stoppa i sig insekter. Men då kan det vara bra att komma ihåg att  i både Asien, Afrika och Latinamerika äter man insekter utan att blinka. Och flera västerländska gourmetrestauranger har redan börjat att servera insekter på menyn. Bara att vänja sig alltså.

Nyfiken på hur det smakar? Se när Mitt Köks Bengt Isaksson testar larver här!

Läs också: Glöm rött och vitt – nu är det blåa vinet här!

Läs också: Ikea återkallar all såld choklad

Källa: Illustrerad Vetenskap