Logga in här

Grilltips – 15 tips som gör dig till en grillmästare

Grilltips – 15 tips som gör dig till en grillmästare
Visst händer det ibland att den grillade biffen inte blir perfekt, att laxspettet fastnar på gallret och att potatisen hinner blir bränd innan den är klar. Lugn, lilla grillskolan hjälper dig att undvika de vanligaste och värsta misstagen.

1. Grillen

Välj en grill som du kan reglera värmen på. Tunna biffar behöver hög värme under kort tid, kycklinglår behöver lägre värme under längre tid.

4ec9dbd2-656a-4e9c-9053-fd860986d692-2

2. Locket

Med ett lock får du grill och ugn i ett och maten blir jämnare och snabbare tillagad. Du kan grilla stora stekar och grädda en potatisgratäng samtidigt.
99684564

3. Rätt ställe

Placera grillen rätt – inte mitt i blåsten. Försök hitta lite lä så inte det som ligger på grillen blir kallt på ovansidan.
dv746073

4. Starta i tid

Gör i ordning grillen i tid. Tro inte att du kan hälla grillkol i grillen samtidigt som du plockar upp biffen ur marinaden.
0001

5. Tänd försiktigt

Viktigast av allt för träkolsgrillaren – häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på. Det är så de flesta olyckor sker.
smakergotland58.jpg

6. Ha tålamod

Det går inte att grilla när eldslågorna slickar grillgallret, inte ens när kolen är rödglöd-ande. Vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen. Det tar säkert 20 minuter innan det är dags att grilla. Om du inte har gasolgrill vill säga.
179178616

7. Hett galler

Grillgallret ska vara hett, så låt inte det ligga vid sidan av grillen tills du ska grilla. Maten fastnar gärna (speciellt fisk) på ett kallt galler och går sönder när den ska vändas.
tumblr_lkuijaxARY1qze5g2o1_500

8. Rumstemperera

Lägg inte kalla råvaror på grillen, då fastar de på gallret. Ta ut kött, fisk och annat som ska grillas ur kylen i god tid.
ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

9. Förkoka

Hårda grönsaker kan kokas nästan mjuka i förväg, så blir grilltiden kortare och resultatet godare. Samma gäller tjocka revben eller kycklinglår.
Image for Grillad entrecote

10. Marinad

Torka av marinaden innan du lägger köttet på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd.
_mg_6921.jpg

11. Glaze

Vänta med glazen tills maten är nästan färdiggrillad. Glaze innehåller ofta socker som lätt bränns vid. Passa därför maten noga när du har penslat på glaze.
86510364

12. Låt ligga

Vänd inte i onödan. Maten måste hinna få en fin stekyta innan den vänds. Annars blir den torr och tråkig, speciellt fisk som dess-utom riskerar att fastna på gallret.
EVA-LISA SVENSSON

13. Rätt värme

Anpassa värmen. Det går inte att snabbgrilla något genom att lägga det närmare glöden. Maten blir bara vidbränd utanpå innan den är klar inuti. Flytta upp grillgallret från glöden eller flytta maten åt sidan på gallret där värmen är lägre.
grillade pilgrimsmusslor med tapenade sid 77.tif-cnv.jpg

14. Storleken

Större bitar behöver längre tid över lägre värme på grillen och ska placeras högre upp från glöden än mindre bitar.
475017917

15. Olika råvaror

Var sak på sitt spett. Blanda inte råvaror med olika grilltid på samma spett. Sätt kött, fisk, skaldjur och grönsaker på var sitt spett för bästa resultat.
Grillad_kyckling_3

Läs också: Här hittar du allt för grillen – kolla in recepten

Läs också: Grilla lax – så gör du det bäst

Läs också: Recept på glaze – kolla här

Text: Ann Katrin Ljung