Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Grillning – 7 vanliga myter du hör varje år

När grillen gör entré på altanen gör också de självutnämnda proffsen det. "Köttet ska bara vändas en gång", "kol är bättre än gasol" och att "tändvätska är för amatörer" är påståenden som ältas år efter år. Här reder vi ut vad det egentligen är som gäller – och vad du kan avfärda som myter.

"Bättre smak med kol än gasol"

Smaken på köttet påverkas inte nämnvärt av värmekällan. Blindtester från grilltillverkaren Weber har visat att deltagarna inte kunde känna skillnad på stekar grillade på kol- respektive gasolgrill.

Den karaktäristiska smaken av grillat uppstår när fettet droppar ner på grillen, förångas och tränger in i köttet. Den som vill få lite extra smak kan därför lägga rökspån på perforerat aluminiumfolie under steken, eller strö dem direkt på glöden i en kolgrill. Spånen finns i många smaker, exempelvis hickoryträ, äpple och körsbär.

1 av 7

Läs också: 6 heta grilltrender du borde testa i år

Läs också: Grillmisstagen du inte vill göra

Källor: ICA, Weber

2 kommentarer om "Grillning – 7 vanliga myter du hör varje år"
 • McBilliam
  McBilliam

  Fantastiskt! I artikeln om sju myter när man grillar står det bland annat ”Om du bara använder tändvätskan för att få fyr på elden och sedan väntar tills glödbädden är grå hinner den brinna upp och försvinna innan du grillar.”
  Om man bläddrar längre ner på den sista ”mytsidan” finns en artikel om tändvätska där det sägs ”– Tändvätska är ett otyg. Det kan verka smidigt och enkelt men smaken borrar sig in i köttet och förstör, förstör, förstör, skriver Johan ”Matgeek” Hedberg.
  Han anser att många beter sig som att det inte går att grilla utan tändvätska men enligt Johan Hedberg har vi gått på århundradets kupp. Och han är inte ensam om att bojkotta tändvätskan. Grillbloggen Grillkoll hävdar att tändvätskan har så många baksidor att den borde förpassas till historien.
  Så, vad gäller? Tändvätska eller inte? Själv använder jag eltändare, något den här så kallade experten tydligen inte känner till.
  Med vänliga hälsningar
  Bill Cedrum f.d. journalist Expressen
  bill.cedrum@telia.com

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till McBilliam

   Hej Bill!
   Punkten i den här artikeln syftar till att tändvätska inte behöver förstöra smaken om man väntar en stund innan maten läggs på grillen. Tändvätska eller ej är en smaksak och visst funkar det fint att tända grillen med eltändare om man inte är förtjust i tändvätska. Allt gott önskar Patricia på Mitt kök.