Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så tillagar du halloumi på bästa sätt – enkla knep

Så tillagar du halloumi på bästa sätt – enkla knep
Dags att frossa i halloumi? Det är både enkelt och går snabbt att tillaga halloumi, plus att osten blir ljuvligt god! Här har vi samlat några enkla knep som får dig att lyckas med tillagningen av halloumiost.

Halloumi har blivit en storfavorit bland svenskarna. Och det med all rätt! Osten lämpar sig verkligen för både grillning och att steka då den behåller sin fasta form vid tillagning. Men hur gör man då för att tillaga halloumi på bästa sätt? Du kan steka den i vanlig stekpanna, grillpanna, tillaga den i ugn eller grilla.

Läs också: Här är våra bästa recept med halloumi

Skiva halloumi på bästa sätt

Halloumiosten kan lätt falla sönder när du skär den. Många ostar säljs dubbelvikta och osten består alltså av två separata bitar som tryckts ihop. Leta efter vecket längs ostens långsida och bryt isär delarna. På så sätt håller den ihop om du vill skiva osten. Tänk på att låta skivorna vara rätt tjocka. Grilla sedan på grillgallret eller stek i stekpanna på hög medelvärme i några minuter tills skivorna fått fin färg.

Läs också: Gör din egen halloumi – Mandelmanns goda recept

Så lång tid tar det att grilla halloumi

Lättast är dock att grilla osten hel. På så sätt minskar risken för missöden då osten faller i småbitar. Grilla den på låg värme i omkring 20 minuter. Osten ska bli varm och mjuk. Vänd den åt olika håll för att skapa fina grillränder över halloumiosten.

Läs också: 7 vanliga myter om grillning du borde sluta tro på

När den är färdig kan du skiva upp den i mindre bitar eller servera som en stor halloumiburgare. Eftersom osten är ganska salt passar den utmärkt tillsammans med något sött. Honung är gott att ringla över osten och andra goda tillbehör är exempelvis avokado, jordgubbar men också pommes frites. Prova dig fram för att se vad du själv gillar bäst!