Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grekisk yoghurt – så enkelt gör du din egen

Grekisk yoghurt – så enkelt gör du din egen
Grekisk yoghurt är något många älskar. Varför inte göra din alldeles egen? Både billigt, nyttigt och enkelt! Recept på grekisk yoghurt.

De populära grekiska och turkiska yoghurtarna är storsäljare i affärerna numera. Och de äts inte bara som yoghurt utan många väljer att använda dem i stället för kesella, kvarg eller crème fraiche.

Kanske hade du någon hemma som gjorde yoghurt när du var liten? Yoghurt har sedan urminnes tider tillverkats i hemmen, och den som smakat hemmagjord yoghurt vill aldrig mer köpa sin. Men med affärernas enorma utbud, och folks bättre ekonomi, har traditionen allt mer försvunnit.

Fast enligt trendanalytikerna är detta nästa stora grej, efter surdegsbrödet, den hemstoppade korven och egenmalt kaffe. Och det bästa av allt, du behöver inte ens ha en yoghurtmaskin!

Enligt experterna är yoghurt en av de mest hälsosamma, smakrika och ekonomiska livsmedel du kan göra på egen hand. Och dessutom inte alls svårt!

Läs också: Goda frukostrecept hittar du här

Så här gör du egen yoghurt

1. Material: En ren t-shirt eller yoghurtsil, bunke med lock, 2 matskedar yoghurtkultur (vanlig yoghurt med bakteriekultur eller köpt frystorkad yoghurtkultur på påse), 4 koppar mjölk (ju högre fetthalt, desto bättre), kastrull, visp.
Fritt val: 1/4 -1/3 kopp mjölkpulver.

2. Börja med att skålla/pastörisera mjölken. Det innebär att man värmer mjölken i kastrullen tills det nästan kokar. Så fort mjölken börjat bubbla runt kanterna på kastrullen, ta bort den från plattan. Nu kan du om du vill tillsätta mjölkpulvret och vispa. Går också att göra senare.

3. Låt mjölken svalna. Det tar mellan 45 minuter och en timme. Gör något annat under tiden men återkom då och då tills kastrullen svalnat till mellan 41 till 45 grader. Du behöver inte en termometer för detta, utan kan använda fingrarna. När du kan hålla dina fingertoppar på sidan av kastrullen i tio sekunder utan att bränna dig vet du att det är klart. Om du inte hällt i mjölkpulvret kan du göra det nu, eller inte alls.

4. Tillsätt två matskedar yoghurtkultur och rör om. Vispa och häll upp i en burk, gärna med lock.

5. Nu ska yoghurten stå på en lagom varm plats i minst åtta timmar. Maxtemperaturen får aldrig överstiga 45 grader, då dör bakteriekulturen. En del föredrar att ställa in yoghurten i ugnen som värmts upp några grader men stängts av innan man ställer in yoghurten. Andra använder termosflaska som sköljts ur med varmt vatten innan yoghurten hälls i och locket sätts på. Man kan om man vill också ha kvar yoghurtblandningen i kastrullen, men då med ett värmande omslag som en halsduk eller filt draperad runt. Spara gärna en liten del av den färdiga yoghurten för att använda som bakteriekultur nästa gång!

6. Nu ska du göra grekisk yoghurt av detta. Ta en bit av tyget från t-shirten eller silen, och trä över en bunke. Håll den spänd med hjälp av gummisnoddar. Häll sedan yoghurten över. Sätt i kylskåpet och låt den silas igenom i några timmar. Ju längre du låter den vara, desto tjockare yoghurt får du. Sedan är det bara att ta tyget/silen och lägga över yoghurten i en bunke med lock att förvara i kylskåp tills du äter.

Bonustips:
Om du har massor av yoghurt kvar som håller på att gå ut kan du göra glass av den och frysa in. Blanda i hallon, jordgubbar eller sylt och kanske lite socker. Ställ in i frysen. Ta ut en gång i halvtimmen och rör om fyra gånger. Sedan kan den stå i frysen upp till sex månader. Låt stå framme och tina minst en halvtimme före servering.

Vasslen som blir över innehåller både vitaminer, mineraler och proteiner. Släng den inte! Förslag på användning:

1. Drick den som den är.

2 Blanda i smoothiesen, shaken eller juicen.

3. Koka potatis, ris, gryn och annat i den

4. Använd på huden och i håret. Badda på en bomullstuss eller häll i badvattnet.

Ps. Du kan frysa vasslen och den kommer att hålla i flera månader.

Läs också: 9 saker du inte visste om honung

Källa: Fokus.se, Intrsuctables.com, Makegreekyogurt.com, Culturesforhealth.com

Text: Maria K Broman

Annons: