Logga in här

Gravad lax – steg för steg

Gravad lax – steg för steg
Gravad lax - så gör du den! Kolla in steg-för-steg-guiden till den bästa gravade laxen.

Gravad lax är en favorit på svenska bord. Den absolut godaste laxen gravar du själv. Det är inte alls svårt. Här är en enkel guide där vi steg för steg berättar hur du bäst gravar laxen! 

1. Välj rätt fiskbit
För bästa resultat ska du helst välja mittbiten av laxen. Då får du en jämt gravad fisk till skillnad från om du köper en stjärtbit, där köttet olika tjockt och därför kan bli ojämnt gravat. Vill du slippa filéa laxen själv, så köp i stället en hel laxsida.

2. Rätt andel socker & salt
Det finns två skolor, när det gäller att grava lax. En äldre metod, där man använder lika delar salt och socker, vilket ger en lite hårdare fisk. I nyare recept däremot använder man ofta dubbelt så mycket socker som salt. Det ger en mjukare fisk, som den vi är vana vid i dag. Hållbarheten blir lite kortare med det moderna receptet, cirka en vecka.

Läs också: Gravad lax med pepparrotsmajonnäs – recept här!

3. Välj inte mineralsalt
Använd vanligt salt, inte mineralsalt eftersom det inte alls ger samma hållbarhet.

4. Smaksättning
Gravad lax kan smaksättas på en mängd sätt. Vanligast är att man lägger grovhackad dill mellan laxbitarna. Stött kummin, stötta enbär och finhackad chili är andra alternativ. Det är också gott att tillsätt lite sprit som gin eller kryddat brännvin.

5. Enkla eller dubbla bitar
Vanligast är att man lägger ihop två laxbitar – köttsida mot köttsida – med socker/salt/kryddor emellan. Då ska den tjocka delen på ena fiskbiten ligga mot den tunna delen på den andra. Men det går också bra att grava en ensam bit av en laxsida.

6. Lägg i plastpåse
Bäst resultat får du om du gravar laxen i en plastpåse, som du knyter ihop och lägger på ett fat i kylen. Då är det enkelt att vända påsen några gånger och på så sätt se till att laxen blir jämt gravad.

7. Vänd
Vänd påsen med lax 4-5 gånger under tiden som den ligger i kylen.

8. Gravningstid
En tumregel är att grava lax i två dagar. Men prova gärna laxen efter 1 1/2 dygn och se om du tycker den är lagom. Annars låter du den grava lite längre.

9. Torka bort kryddorna
Det är viktigt att skrapa eller torka bort kryddorna från laxen när den är färdiggravad. Om kryddorna får vara kvar fortsätter fisken att gravas.

10. Hållbarhet
Lax som gravats med dubbelt så mycket socker som salt håller cirka en vecka i kylen. Under förutsättning att den inte åker ut in och med julbordet. Ett tips är att ställa fram lite gravad lax i taget och fylla på när fatet blivit tomt. Lax som gravats med lika delar socker och salt har något längre hållbarhet.

11. Frys in
Det går utmärkt att frysa in gravad lax. Hållbarhet cirka 3 månader.

Läs också: Här är våra bästa recept på gravad lax!

Läs också: Kolla in våra härliga recept på hovmästarsås

Text: Ann Katrin Ljung