Logga in här

Göteborg – därför är det Sveriges bästa matstad

Göteborg – därför är det Sveriges bästa matstad
Göteborg är känt för Liseberg, Avenyn, Håkan Hellström och Ullevi! Men staden är också ett kulinariskt centrum - med Leif Mannerström, feskekörka, hundratals caféer och halv special. Därför är Göteborg Sveriges bästa matstad.!

Om du frågar någon vad de associerar Göteborg med, skulle svaret förmodligen bli Liseberg, Ullevi, Håkan Hellström och Avenyn. Men många skulle nog också svara fisk, skaldjur, Feskekörka, Leif Mannerström och havet.
För Göteborg är verkligen ett kulinariskt centrum. Här finns mängder av stjärnkrogar, restauranger, kändiskockar, klassiska stilbildande maträtter och caféer.
Man skulle nog till och med kunna säga att Göteborg är Sveriges bästa matstad. Kolla listan här under så får du veta varför!

KOCKAR OCH STJÄRNKROGAR FRÅN GÖTEBORG

Gbg-kockar

Det bor närmare en miljon fler människor i Stockholm än i Göteborg. Trots det har Göteborg lika många enstjärniga krogar och restauranger i prestigefyllda Guide Michelin – det vill säga sju stycken. Restaurangerna är Upper House, Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka och SK Mat & Människor. Genom åren har många göteborgare vunnit titeln ”Årets kock” och mängder av andra kända stjärnkockar, tv-kockprofiler och matlagare har vuxit upp och/eller verkat i staden. Några välkända namn är Leif Mannerström, Ulf Wagner, Christian Hellberg, Anders & Jonas Dahlbom, Christer Svantesson, Stefan Karlsson, Gustav Trägårdh, Håkan Thörnström, Alexandra Zazzi och Karl Ljung. Ett av de senaste framtidsnamnen på kockhimlen som kommer från Göteborg är Frida Ronge som erhållit utmärkelser som ”Årets Rising Star” i White Guide 2013 och Karin Franssons Mentorpris i Årets kock-tävlingen 2014.

FESKEKÖRKA OCH ANDRA MATIGA SEVÄRDHETER

Feskekorka

Foto: Fotolia

I Göteborg finns flera kulinariska sevärdheter utöver alla kända restauranger. Förutom flera saluhallar har Göteborg Sveriges största fiskauktion belägen i fiskhamnen. Men stadens kanske mest kända byggnad alla kategorier är så klart Feskekörka. Byggnaden som ser ut som en kyrka uppfördes redan på 1800-talet och är fortfarande en enorm fisk- och skaldjursmarknad mitt i stan.

EN HALV OCH EN HEL SPECIAL

Hel special

Foto: Sibylla.se

Göteborg är som sagt känt för sina många fina stjärnkrogar. Men Göteborg är en matstad som visar upp bredd. Snabbmaten från stadens gatukök är också den en av Sveriges mest klassiska. Det som i många andra delar av Sverige kallas för en ”specialare” föddes i Göteborg under namnet en ”halv special” eller en ”hel special” redan på 40-talet. Det vill säga en eller två korvar i bröd med potatismos på.

GÖTEBORG ETT PARADIS MED FISK & SKALDJUR

Skaldjur

Foto: Fotolia

Det något slitna epitetet ”Sveriges framsida” är trots allt av betydelse när det kommer till matstaden Göteborg. Staden kallas så för sitt geografiska läge vid det ”riktiga” havet, som medför direktförbindelser till de internationella förbifartslederna. I havets och Nordsjöns kalla vatten finns en enorm flora av fisk och skaldjur, som göteborgarna och dess kockar älskar. Ingen annan stad i Sverige är lika hyllad och känd för sitt utbud av fisk och skaldjur. Här finns också flera kända restauranger som gjort sig internationellt kända för sin goda fisk. Den kändaste är utan tvekan Sjömagasinet som har en stjärna i Guide Michelin och som genom åren har gästats av superstjärnor som Rolling Stones, U2 och Bruce Springsteen.

FLEST CAFÉER OCH ÅRETS BÄSTA CAFÉ

Goteborg-cafe

Foto: Fotolia

Nej, Göteborg luktar inte bara fisk och skaldjur – det doftar också kaffe. Utöver sina många andra restauranger och krogar finns många kaféer i stan, då göteborgarna älskar att fika på kafé. Faktum är att Göteborg är Sveriges kafétätaste stad med sina många fik i stadsdelar som Vasastan, Haga och Linné. Den morderna kaffekulturen kom också väldigt tidigt till Göteborg, bland annat genom kaffeentusiasterna på Da Matteo. En liten kedja som 2015 fick utmärkelsen ”Årets café” i White Guide.

Läs också: Leif Mannerström – det visste du inte om honom!

Läs också: Guide Michelin – här är Sveriges nya stjärnkrogar!

Text: Christofer Byström