Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Goda saker du kan göra med äpplen

Goda saker du kan göra med äpplen
Har du massor med äpplen, några kanske till och med har blivit övermogna? Inga problem! Får du en större skörd kan det vara svårt att hinna med. Här är våra bästa tips och recept på vad du kan göra med alla dina äpplen.

Baka äppelkaka, smulpaj eller gör en cheesecake

Det finns så mycket gott att baka av äpplen. Mjuka och saftiga kakor eller knäckiga och sega pajer. Skiva upp frukten i mindre bitar eller riv äpple på rivjärn. Du kan också göra en härlig tjockpannkaka med äppelskivor som doppats i kanel och socker. Eller varför inte lyxa till det med en

Recept: Äppelcheesecake på burk

Recept: Snabb och saftig äppelkaka

Recept: Tjockpannkaka med äpple och kanel

Namnlöst-2

Torka äpplen i ugn så håller de länge

Har du alldeles för mycket äpplen över? Ett smart sätt att spara frukten är att torka dem. Torkade äpplen är gott att äta som chips men det är också gott att blanda ner dem i en müsli. Skiva dem tunt, gärna med en mandolin eller en riktigt vass kniv. Pudra äppelskivorna med socker och kanske kanel, vanilj eller kardemumma om du vill ha mer smak.

Läs också: Recept på krispiga äppelchips

Äppelskivorna kan torkas på flera sätt, bäst blir det i torkugn men annars kan du göra det i en vanlig ugn på 75 grader. Det tar minst 5 timmar innan äpplena är torkade. Förvara i lufttät burk så att de håller sig krispiga

shutterstock_760671643

Övermogna äpplen? Gör äppelmos av dem!

En given favorit att göra är äppelmos. Här spelar det ingen roll om frukten hunnit bli lite ful och kantstött, den ska ju ändå mosas. Äppelmos är ljuvligt gott till exempelvis havregrynsgröt! Dessutom går det utmärkt att frysa in äppelmos i plastpåsar eller på burk (men tänk på att vätska expanderar så fyll inte hela vägen upp).

Recept: Äppelmos – grundrecept

Många äpplen – gör äppelsaft eller äppellemonad

Låt äpplena serveras i flytande form! Av äpplen kan du göra bubblig cider eller svalkande must, men har du inte tillgång till en fruktkross eller press kan det vara lite svårt. Det är lättare att göra äppelsaft eller äppeldricka med små medel. Till det behövs en stor kastrull och en saftsil.

Recept: Äppelsaft

Recept: Äppellemonad med kanel och ingefära

Annons: