Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Goda nyheter: Växtbaserade pålägg till frukostmackan

Det blir allt enklare att välja växtbaserat – oavsett om du ska äta lunch, middag eller frukost. Fler och fler alternativ dyker upp och nya substitut för kött- och mejeriprodukter går att hitta i butik. I höst har en rad nya frukostpålägg släppts – bland annat ost, margarin och pepperoni, alla växtbaserade. Här tittar vi närmre på några av höstens nyheter.

Nyheter till mackan från Carlshamn

Nu släpper Carlshamn två nyheter – båda veganska. Den första produkten är ett bredbart pålägg med solros, pumpa, sesam och lin och passar bra både på mackan och i matlagning och bakning. Deras andra nyhet är ett margarin gjort på havredryck tillsammans med naturens egna vegetabiliska oljor, och är den första i sitt slag bland växtbaserade margarin. Även det går lika bra på mackan som i bakning och matlagning.

Vegansk cheddar från Valio

Ost kan vara något av det svåraste att skiljas från när man börjat äta växtbaserat. Men även det börjar dyka upp i nya former (och smaker) på den veganska marknaden. Som företaget Valio som släpper en växtbaserad ost med smak av cheddar, som enligt dem även ska gå att smälta och då kan passa både i en toast eller kanske på hamburgaren. ”Osten” består av sheasmör, rapsolja och kokosfett, och är helt fri från både palmolja och soja.

– Veggie har blivit varmt välkomnad av konsumenter, som längtat efter goda växtbaserade alternativ till ost med bra smältegenskaper. Därför är det extra kul att nu få presentera Veggie i en ny smak, säger Veronica Kumlien, Produktchef på Valio Sverige.

Vegansk pepperoni från Quorn


Nu släpper Quorn en ny version på sin pepperoni som är både glutenfri och vegansk. Den är både smakrik, har en bra konsistens och känns fräsch. Den passar  dessutom lika bra som topping på pizza, på mackan eller som den är på en vegobricka.

Bredbara pålägg från HUJ

Alingsås-baserade företaget HUJ är fortfarande relativt nya på marknaden, men har redan lyckats släppa inte bara en, utan två olika produkter i två respektive fyra olika smaker. Först en slags cream cheese gjord på cashewnötter och vita bönor som finns i smakerna naturell, vitlök, örter samt paprika & chili. Passar perfekt på mackan men går även att blanda ner i pastan.

Den andra produkten är en växtbaserad påläggspastej gjord på solroskärnor och vita böner, som dessutom är järnberikad. Finns i smakerna original samt smokey.

Mjölkfri ost och vegansk rostbiff från Peas of Heaven

Peas of Heaven har även de släppt en vegansk ost, enligt beskrivning har den en mild smak, kan både hyvlas, rivas och till viss del även smältas. Fungerar både på smörgåsen och i annan matlagning. Fri från både animalier, soja, gluten och laktos. Utöver den veganska osten har de även släppt ett annat pålägg som kan liknas vid rostbiff, även det veganskt. Ett smörgåspålägg (eller kallskuret tillbehör) med pepparkant. Funkar således precis lika bra på smörgåsen, som till en enkel lunch med potatissallad eller på charkbrickan.

Vegansk ost från Astrid och aporna

Astrid och aporna har släppt en ny vegansk påläggsost baserad på kokosolja. Smaken ”Pepper Jack” är en smakrik och kryddig veganost som passar lika bra som pålägg på mackan, burgaren eller den grillade mackan.