Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Givande samtal och äta julmat tillsammans är viktigt för svenskarna visar undersökning

Givande samtal och äta julmat tillsammans är viktigt för svenskarna visar undersökning
Svenskarna tycker inte att samtalen är tillräckligt givande runt jul men tycker att julmiddagen och Kalle Anka är väldigt viktigt på julafton. Det visar två nya undersökningar.

Var femte svensk tycker inte att samtalen under julfirandet är givande eller värdefulla, det visar en ny undersökning som gjorts från Kantar Sifo på uppdrag av Ica. Enligt samma undersökning hade fler hellre pratat mer om drömmar, värderingar och känslor. Samma undersökning visar att fler än sju av tio svenskar upplever mest gemenskap när de äter mat tillsammans med andra och cirka hälften av de tillfrågade  anser att givande samtal är viktigt för att öka gemenskapen under julfirandet. För att hjälpa till på traven har Ica lanserat samtalskort tillsammans med Liria Ortiz som är psykolog och utbildare i motiverande samtal.

– Det är inte bara maten i sig själv som smakar bra utan undersökningen visar att maten upplevs ännu godare när den delas med andra under sociala former. Därför vill vi självklart bidra till att fler kommer närmare både släkt och vänner när vi samlas runt julbordet, säger Lieselott Liljevik, trendanalytiker på ICA Sverige.

När vi ändå pratar om nya julundersökningar så har även företaget HomeAway hittat intressant fakta i sin undersökning om svenskarnas jultraditioner. Allra viktigast är det att umgås med nära och nära, som tvåa på listan kommer att äta den stora julmiddagen tillsammans och på en tredjeplats kommer traditionen med att titta på Kalle Anka klockan 15.

Topp 5: Svenskarnas favorittraditioner vid jul (enligt HomeAway’s undersökning)

 1. Umgås med nära och kära (56%)
 2. Äta den stora julmiddagen tillsammans (55%)
 3. Titta på Kalle Anka kl. 15.00 (38%)
 4. Klä julgranen (30%)
 5. Äta lussekatter och dricka glögg (25%)

Topp 5: Den här julmaten skulle vi rekommendera andra familjer att prova också (enligt HomeAway’s undersökning)

 1. Janssons frestelse (49%)
 2. Köttbullar (40%)
 3. Lussekatter (33%)
 4. Ris á la Malta (29%)
 5. Pepparkaka med grönmögelost (27%)