Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gelato, sorbet eller granité – lär dig skillnaden på 9 olika glassorter

Glass kommer i flera olika smaker, former och sorter. Det finns både sorbet och gelato men också annan glass där emellan. Men vad är egentligen skillnaden på de olika glassorterna förutom namnen på dem? Mitt Kök reder ut det hela.
Gelato

Gelato

Ordet gelato betyder glass på italienska men det är inte bara namnet som skiljer sig från den klassiska, svenska glassen. Gelato till skillnad från vanlig gräddglass innehåller mjölk, socker och smaksättare men aldrig grädde. Gelato har även en mer kompakt konsistens eftersom den innehåller mycket mindre invispad luft och den rörs långsammare under infrysningen. Cirka 25% mot upp till 50% i ”vanlig” glass. Gelato serveras även mindre kall än glass, vid -10 till -5 grader vilket ger en större och rikare smakupplevelse.

Läs också: 8 kalla fakta om glass

ANNONS: Italiensk glassmaskin som gör frozen yoghurt, sorbet, glass eller svalkande granita (extern länk)

1 av 9

Källa: Arla, Glassgurun

Annons: