Logga in här

Frysa in kakor – så gör du på rätt sätt

Frysa in kakor – så gör du på rätt sätt
Vilka kakor, bakelser och tårtor kan du frysa in? Här är allt du behöver veta om vilka kakor och bakelser kan frysa in efter att du bakat.

Kan man frysa in småkakor?

Ja, det går fint att frysa in bullar, bröd och småkakor. Om du fryser in bakverk med choklad, frosting eller vispad grädde kan svettas och inte vara lika fina när man tinar upp dem igen.

Kan man frysa in mjuka kakor?

Ja, mjuka kakor utan glasyr eller frosting går fint att frysa in, som tillexempel sockerkaka. Se bara till att de har svalnat ordentligt innan du fryser in dina mjuka kakor.

Frysa in sockerkaka

Sockerkaka går fint att frysa in.

Vad händer om man fryser in bakverk med glasyr eller frosting?

Risken finns att kakorna eller bakelserna svettas vid upptining och inte ser lika fina ut. Smaken verkar inte påverkas särskilt mycket men dina bakverk ser inte lika aptitliga ut.

Kan man frysa in tårtor?

Tårtor går bra att frysa in, men även här gäller det att veta att grädden eller glasyren inte blir lika fin efter upptining och marsipanen blir också svettig när den tinat.

Vanliga kakor som går bra att frysa in

Biskvier, hallongrottor, kladdkaka, chokladbollar, muffins, cheesecake, sockerkaka, kärleksmums och morotskaka är några av alla de kakor som går fint att frysa in. Tänk på att förvara de på rätt sätt, se till att kakorna har svalnat ordentligt innan du fryser in dem och låt de tina i rumstemperatur innan de ska ätas.

Frysa in kakor

Småkakor passar i frysen, tänk på att låta de svalna ordentligt innan du fryser in dem.

Hur länge håller kakorna sig fräscha och goda i frysen?

De mjuka kakorna med olika typer av glasyr eller fyllning bör inte vara i frysen i mer än 3 månader för att de ska hålla sig goda sedan vid upptiningen. Andra hårda småkakor kan du ha flera månader i kylen och de håller sig goda. Hur länge kakor eller bakverk håller sig i frysen beror på hur mycket fett kakorna innehåller, då fett härsknar om det fryses för länge.

Kan man frysa in matbröd?

Ja, det går utmärkt! Bröd håller sig i mer än sex månader upp till ett år i frysen.

Läs också: Kladdkaka – recept på kladdig klassiker

Läs också: Kanelbullar – ljuvligt gott recept på saftiga bullar

Annons: