Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Frukt och bär – har du koll på vad som är vad?

Du tror att du har koll på vad som är frukt, bär och grönsaker. Men om vi säger att banan är en ört och tomat en frukt? Här får du reda på sanningen som vänder upp och ned på allt!

Till vardags delar vi enkelt in våra livsmedel i frukt, grönsaker, bär och nötter, beroende på hur vi äter dem. Frukter för oss är för det mesta saftiga eller köttiga, inte torra. Ofta får sedan storleken avgöra, att bär är små och frukter större.

Men våra vardagliga definitioner skiljer sig helt från de teoretiska och botaniska perspektiven. Läs detta och låt dig förvånas!

Frukt---köp-den-rätt

Foto: Fotolia.

1. Tomaten är en köttig frukt med frön inuti.

2. Citrusfrukter, gurka, tomat och vattenmelon klassas som bär.

3. Jordgubbar, liksom bland annat äpple, är skenfrukter (falska frukter) eftersom de innehåller en del av blomman. De tillhör även familjen rosväxter och är alltså närmare släkt med en ros än en persika.

4. Hallon är ett så kallat­ fruktförband, bestående av en mängd små stenfrukter.

5. Bananträdet är inte ett träd utan en ört. Bananen är nämligen både en ört och ett bär.

6. Paprikan är en äkta frukt.

7. Hjortron och avokado är stenfrukter. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.

8. Valnöt och mandel är äkta frukter, liksom många andra enfröiga torra frukter.

9. Kokosnöten är mer släkt med ett hallon än en hasselnöt.

10. Gräsfrö är faktiskt en nöt, om än en liten sådan.

11. Jordnöten är i sin tur en baljväxt och närmare släkt med sojabönan än hasselnöten.

Läs också: Här är frukterna du förvarar helt fel – se listan

  • Frukt är botaniskt sett alla de former av bildningar som kommer från en (pollinerad) blommas fruktämne.
    Ofta delar man upp frukter i torra respektive saftiga, där de torra representeras av bland annat nötter. De saftiga har sedan undergrupper som bär och stenfrukter.
  • Man kan också skilja mellan äkta och falsk frukt, där en falsk frukt (även kallad skenfrukt) också innehåller andra delar av blomman eller växten, ofta blombottnen.
  • Bär är ”en avfallande, mångfröig frukt, som inte öppnar sig, och som har en köttig eller saftig fruktvägg”, skriver Nationalencyklopedin.
  • Stenfrukter har en hård inre del, en kärna.

Läs också: 10 saker du inte visste om hallon – kolla här

Läs också: Här är bären som är nyttigast

nyttigaste bären

Foto: Fotolia

Källa: Alltomvetenskap.se, Metro.se

Text: Maria K Broman