Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Frantzén utses till årets bästa restaurang 2018 av White Guide

Under White Guide-galan presenterades de restauranger som utsetts till Sveriges bästa.
För två veckor sedan stod det klart att Frantzén som första svenska restaurang fått tre stjärnor i Michelinguiden. Under måndagskvällen prisades Frantzén som årets bästa restaurang 2018 i White Guide.
För två veckor sedan stod det klart att Frantzén blev den första svenska restaurangen att tilldelas tre stjärnor i Michelinguiden. Och under måndagskvällen fortsatte berömmet hagla över Björn Frantzén när hans restaurang även utsågs till årets bästa 2018 av White Guide.

Det har varit ett bra år för Björn Frantzén. Under galan i Stockholms stadshus fortsatte restaurang Frantzén att skörda framgångar och kan nu utöver sina tre stjärnor i Michelinguiden även stoltsera med att ha korats till årets bästa restaurang av White Guide.

– Gastronomiskt togs kanske inga gigantiska steg framåt i krog-Sverige under det gångna året. Men restaurangkulturen har utvecklats på flera fronter, delvis de sociala krogarna, där Sverige är en av de roligaste krognationerna att gå ut och äta i idag. Med nyöppnade Frantzén har vi också fått en fine dining-krog i absolut världsklass, säger Lars Peder Hedberg, White Guides publisher.

Läs också: Guide Michelin 2018 – här är Sveriges nya stjärnkrogar

Årets vinnare presenterades i Blå hallen

I år gick White Guide-galan av stapeln i Blå hallen i Stockholms stadshus. Under kvällen presenterades vilka restauranger som utsetts till landets bästa och därmed får en plats i den prestigefyllda guiden.

Inför årets upplaga av White Guide har omkring 800 restauranger testats. 600 av dem fått en plats i guiden varav 87 av dem är nya. Några av dem belönades med priser under White Guide-galan i Stocholms stadshus.

Läs också: Här är alla vinnarna av Gulddraken 2018

Nytt för i år var att två nya utmärkelser instiftades, Årets ljudmiljö i Stockholm samt Årets värt en resa där en hel stad vinner pris. Nästa år kommer galan att flytta från huvudstaden och i stället hållas i Malmö på Malmö Opera.

Här är Sveriges bästa restauranger 2018 enligt White Guide:

1. Årets Stjärnskott

Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

Vinnare: Ichi, Stockholm.

För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå.

2. Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning

Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Vinnare: Malin Söderström, Stockholm.

För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kock-värld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.

3. Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV

Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

Vinnare: Resturang Volt, Stockholm.

För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror.

4. Årets Merroir Award

Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

Vinnare: Tak och Unn, Stockholm.

För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd.

5. Årets White Guide Rising Star

Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

Vinnare: Emma Shields, Flickan, Stockholm.

För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

6. Årets Ljudmiljö i Stockholm – i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm

Med utmärkelsen Årets Ljudmiljö premieras en restaurang där man medvetet satsat på att utveckla en akustik som gynnar det goda samtalet vid bord och barer vilket skapar en miljö och stämning där alla känner sig välkomna.

Vinnare: Taverna Brillo, Stockholm.

För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.

7. Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

Vinnare: SAV, Tygelsjö.

För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla Sydsveriges alla terroirer till sina gäster – från djupaste skog till öppnaste åker.

8. Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

Vinnare: Roots of Malmö, Malmö.

För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.

9. Årets Värt en Resa

Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

Vinnare: Falkenberg.

För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurangdestination.

10. Årets Serviceupplevelse

Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

Vinnare: Frantzén, Stockholm.

För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ”furstligt informellt” av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.

11. Årets Banbrytare

Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

Vinnare: Rutabaga, Stockholm.

För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.

12. Årets Dryckesupplevelse

Med utmärkelsen Årets Dryckesupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker där urval, hantering, mat- och dryckesmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

Vinnare: Folii, Stockholm.

För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience.

13. Årets Hjärtekrog

Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

Vinnare: Familjen, Göteborg.

För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen.

14. Årets Bästa Restaurang – restaurangkultur och gastronomi

Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om era restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

Vinnare: Frantzén, Stockholm.

För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass.

√ Restaurangguiden White Guide har getts ut sedan 2005

√ Varje år testas och bedöms omkring 800 restauranger, varav 600 av dem får en plats i guiden.

√ Sedan år 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

√ Guiderna kommer både i tryckt- och digital form.

Källa: whiteguide.se