Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Foraging – allt du vill veta om mat-trenden

Foraging – allt du vill veta om mat-trenden
Foraging, alltså födosamlande, har blivit allt mer populärt på senare år - både bland namnkunniga kockar och eko-smarta amatörmatlagare. Men vad innebär det egentligen? Mitt kök guidar dig här till mat-trend du enkelt kan haka på.

Foraging, en försvenskning av ordet är foragering, betyder födosamlande och innebär helt enkelt att man samlar in mat i skog och mark. Det är knappast något nytt – det var ju så våra förfäder levde – och vi är många som redan plockar både fläder, blåbär, lingon och svamp när tillfälle ges. Men med nya foraging-trenden går man alltså några steg längre, eller tillbaka, beroende på hur man ser det. Här samlar man in örter, blommor, blad, skott och rötter som vi glömt bort att man kan äta. Och sedan tillagar man dem som vilka andra råvaror som helst. New Nordic cuisine är bara ett exempel på hur stark mat-trenden är.

Foraging kan ses som ett led i både prepper-vågen och mångas strävan att äta nyttigare men framförallt är den ett tecken på en ökad medvetenhet om att vi måste använda oss av vad naturen har att erbjuda och på så sätt skydda vår natur i förlängningen. Närodlat får här sällskap av närplockat.

För att själv ge sig in i födosamlandet är det vissa saker du absolut måste ha koll på. Här listar vi 5 saker som gör dig till en framgångsrik ”forager”.

Det här kan du inte plocka

Det här kan du inte plocka

A och O för alla födosamlare är att man är 100% säker på att det man plockat är ätligt och att man har full koll på vad man plockat. Kunskap är mat i det här fallet. Okunskap kan vara direkt livsfarligt. En viktig tumregel som ”foragare” är att man provsmakar en liten munsbit av det man plockat innan man äter större mängder. På så sätt kan man förvissa sig om att man plockat rätt blomma/rot/blad/bär eller inte. De flesta fridlysta växter får man inte heller plocka med sig, oavsett hur delikata de än må vara. Ta reda på vad som gäller innan något följer med hem till ditt skafferi.

2 av 5

Annons: Boken Vildplockat hittar du bland annat här! (Extern länk)

Läs också: 10 vilda växter du kan plocka och äta

Läs också: 6 grönsaker du enkelt odlar på balkongen

Källa: BBCgoodfood, Ediblewildfood, Scandinaviastandard

Allemansrätten innebär att den som rör sig i skog och mark är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Till växt- och djurliv lika väl som till markägare och andra människor i närheten. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (Brottsbalken 12 kap 2 §).

Källa: Naturvårdsverket

Annons: