Logga in här

Foraging – allt du vill veta om mat-trenden

Foraging – allt du vill veta om mat-trenden
Foraging, alltså födosamlande, har blivit allt mer populärt på senare år - både bland namnkunniga kockar och eko-smarta amatörmatlagare. Men vad innebär det egentligen? Mitt kök guidar dig här till mat-trend du enkelt kan haka på.

Foraging, en försvenskning av ordet är foragering, betyder födosamlande och innebär helt enkelt att man samlar in mat i skog och mark. Det är knappast något nytt – det var ju så våra förfäder levde – och vi är många som redan plockar både fläder, blåbär, lingon och svamp när tillfälle ges. Men med nya foraging-trenden går man alltså några steg längre, eller tillbaka, beroende på hur man ser det. Här samlar man in örter, blommor, blad, skott och rötter som vi glömt bort att man kan äta. Och sedan tillagar man dem som vilka andra råvaror som helst. New Nordic cuisine är bara ett exempel på hur stark mat-trenden är.

Foraging kan ses som ett led i både prepper-vågen och mångas strävan att äta nyttigare men framförallt är den ett tecken på en ökad medvetenhet om att vi måste använda oss av vad naturen har att erbjuda och på så sätt skydda vår natur i förlängningen. Närodlat får här sällskap av närplockat.

För att själv ge sig in i födosamlandet är det vissa saker du absolut måste ha koll på. Här listar vi 5 saker som gör dig till en framgångsrik ”forager”.

Det här kan du plocka

Det här kan du plocka

Brännässlor, rönnbär, fläder, harsyra och grannskott* är bara några exempel på allt grönt och gott du kan samla in till ditt hushåll. Det finns helt enkelt hur mycket som helst runt husknuten som är ätbart – ut och plocka och njut!

Innan du plockar bör du ha detta i åtanke: Vi är alla en del av vårt ekosystem. Tänk på att aldrig plocka för mycket av något, det som växer måste räcka till alla – även insekter och djur. Läs också på ordentligt om det du har för avsikt att samla in/plocka. Då lär du dig inte bara om näringsinnehåll och användningsområde utan får också förståelse för växtens roll i vårt ekosystem.

*Kom ihåg att allemansrätten inte gäller granskott. Man måste först fråga den som äger träden om man får plocka skotten på granarna. Källa: Naturskyddsföreningen

Läs också: Recept på ramslökspesto (OBS! Ramslök får du ej plocka i Blekinge)

1 av 5

Annons: Boken Vildplockat hittar du bland annat här! (Extern länk)

Läs också: 10 vilda växter du kan plocka och äta

Läs också: 6 grönsaker du enkelt odlar på balkongen

Källa: BBCgoodfood, Ediblewildfood, Scandinaviastandard

Allemansrätten innebär att den som rör sig i skog och mark är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Till växt- och djurliv lika väl som till markägare och andra människor i närheten. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (Brottsbalken 12 kap 2 §).

Källa: Naturvårdsverket