Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Följ Mitt kök på Sverigeresan

Följ Mitt kök på Sverigeresan

Efter midsommar är det dags igen! Tommy Myllymäki och Jens Dolk ger sig ut på årets Sverigeresa. Under fem veckor gör de nedslag på fem olika platser i landet och bjuder på den godaste svenska mat man kan tänka sig. Missa inte om de kommer till dina trakter!

Mitt köks Sverigeresa startade för två år sedan. Ett helt team med kockar och kypare reser runt i Sverige och driver restaurang på en ny adress varje vecka. I år måste du inte längre förboka bord, om du inte vill förstås, utan det går bra att dyka upp när helst du känner för det. Allt från öl, drinkar, tilltugg och flera rätters middagar kan avnjutas.
– I år har vi för första året med oss en renodlad cocktailbar med Jakob Sundin, internationell tävlingsbartender, i spetsen. Och alla drinkar är gjorda på svensk dryck – så klart, säger Jens Dolk som är pappa och initativtagare till Sverigeresan.

Tidigare år, när Sverigeresan varit i en viss region, har det bara lagats mat från just den regionen. I år kommer i stället det bästa från Sveriges alla hörn att lagas.
– Eftersom vi har rest runt i två år nu och lärt oss var man hittar de godaste sakerna, tar vi i år med oss samma råvaror på hela resan. Besöker man oss i Stockholm kan man exempelvis få prova på godsaker från Jämtland och tvärtom, säger Jens Dolk.

Från förra årets Sverigeresa kommer Jens Dolk särskilt ihåg det splitternya äppel-isvinet som serverades. Drycken produceras av två bröder utanför Umeå och görs bara på ett ställe till i världen – Kanada.
– Den här drycken kommer vi naturligtvis att bjuda på i sommar också. Jag ser fram emot gästernas reaktioner när de dricker sitt första glas svenskt vin. Eller när de äter något som de inte provat tidigare, och förhoppningsvis tycker det är jättegott.

Varje lördag på Sverigeresan blir det matmarknad mellan tio och fem. Här kommer det att finnas lokala producenter från varje region som säljer sina varor. På så sätt upprättas kontakten mellan den som har gjort maten och den som ska äta och laga den.
– Det kommer också att finnas en scen med olika aktiviteter och tävlingar. Räkna med både folkfest och matfest!

Här är turnédatumen för Sverigeresan 2013:
Vecka 26: Stockholm
Vecka 27: Östersund
Vecka 28: Göteborg
Vecka 29: Falkenberg
Vecka 30: Helsingborg

Du kan följa resan i TV4 och här på sajten:

I sommar guidar programledaren Maria Forsblom tittarna genom Mat-sverige med stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Lisa Lemke vid sin sida. Med på resan finns också mat- och vinkännaren Jens Dolk som tipsar om det bästa Sverige har att erbjuda i dryckesväg.

Stjärnkockar. Lisa Lemke lagar mat onsdagar och torsdagar och Tommy Myllymäki fredagar och lördagar.

Morgon-tv. Onsdag-fredag sänds Mitt kök – Sverigeresan i Nyhetsmorgon klockan 7.41, 8.40 och 9.40.
På lördagar sänds Mitt kök – Sverigeresan klockan 8.45, 9.36 och 10.42.

Du kan också följa Jens Dolk på hans blogg här på Mitt kök – du hittar Jens Dolks blogg här.

Öppettider: Matbaren har öppet torsdag och fredag 11-23. Lördag 11-17.
Så bokar du bord: Ring: 070-652 32 66 eller mejla till: boka@mittkok.se.