Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Experterna varnar – superchilin kan ge dig hjärnskador

Det kan vara skadligt att äta riktigt stark mat. En 34-årig man som ätit världens starkaste chilifrukt fick svår huvudvärk i flera dagar och diagnosticerades sedan med hjärnskador, rapporterar Newsweek.

Som en del i en tävling åt en amerikansk man världens starkaste chili, även kallad Carolina Reaper. Därefter plågades mannen av en kraftig ihållande huvudvärk. Då värken inte avtog inom några dagar besökte han en akutmottagning.

Mannen diagnosticerades med hjärnstörning

En skiktröntgen visade att blodkärlen i hjärnan förträngts. Mannen diagnosticerades med åskknallshuvudvärk, en svår och akut huvudvärk som kulminerar snabbt, ibland inom några sekunder men som längst inom en minut. Huvudvärken är ett symptom på hjärnstörningen Reversibelt cerebralt vasokonstriktionssyndrom, RCVS.

Läs också: Lär dig mer om chili – 10 heta sorter

Kan vara ett unikt fall

Fyra veckor senare gjordes en ny skiktröntgen som visade att blodkärlen expanderat och återfått normal storlek. En genomgång av den 34-åriga mannens fall publicerades i BMJ Case Reports av bland annat Dr. Kulothungan Gunasekaran. Han menar att det troligtvis är första gången någon har fått diagnosen RCVS efter att ha ätit chili.

Läs också: 12 heta fakta om chili

Läkarna varnar för starka chilifrukter

Nu varnar läkarna allmänheten för att äta starka chilifrukter såsom Carolina Reaper. Om du börjar känna av liknande symtom ska du genast besöka en akutmottagning. Om blodkärlen i hjärnan förträngs kan det leda till en stroke, och om blodkärlen i hjärtat som förträngs kan det leda till en hjärtattack.

Källa: Newsweek

För att mäta chilifrukternas hetta används enheten scoville. Mildare sorter har omkring 1 000 scovillegrader. En jalapeño ligger kring 3 000 scoville. Men världens hetaste chilifrukt Carolina Reaper har uppmäts till 2,2 miljoner scovillegrader.

Källa: Guinness World Records & Wikipedia