Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Expertens tips – här är höstens bästa viner

Mitt köks vinexpert tipsar om sina favoriter i höstens sortiment.

Har du druckit samma vin hela sommaren? Det hoppas jag inte, även om jag vet att det lätt kan bli så – det händer även mig. Man hittar en eller flera favorit och stannar där. Egentligen synd – vinvärlden är ju nästan oändlig av olika smakupplevelser och man borde ta varje tillfälle att prova något nytt. Och nu finns chansen. Systembolagets hyllor har under månaden fyllts upp med ett 50-tal nya viner – så kallade höstviner. Jag har slurkat mig igenom hela raddan och nedan listar jag mina favoriter.
Utbudet på vita sidan är en riktig fullträff på vita sidan om du letar efter gott vin för liten peng. Här finns också viner på lite udda och spännande druvor som verdejo, gros manseng och vermentino, en udda fågel i form av ett rött vin från Österrike, och inte minst ett vin från Australien som fick mitt hjärta att banka lite hårdare. Nämligen en pinot noir från en vingård strax norr om Melbourne där jag jobbade för 20 år sedan. Ni får kanske ta mitt betyg med en nypa salt. Klart det smakade lite extra gott. För även om de flesta vinskribenter bedyrar att de alltid är fullkomligt objektiva så tillhör jag de som tror att man inte kan vara det.
Vi njuter av vin med fler sinnen än smaken. Hur vi mår, var vi är, vem vi dricker med spelar in.
Hoppas ni hittar nya goda favoriter – men glöm inte att byta dem då och så.

Här är sju goda viner från höstens sortiment:

Château de Pierreux

Château de Pierreux

Vi dricker alldeles för lite Beaujolais. Inget för den inbitne tung-rödvins-drickaren. Lättare vin i rödbärig frisk stil med jordgubbstonervoch lingonsyrlighet. Funkar både till smakrikare fiskrätter och lättare kötträtter.

Betyg:
Art.nummer 2293
Volym 750 ml
Pris 129 kronor
Genre Rött vin
Land Frankrike
Årgång 2018
Alkoholhalt 13.5%
Säljstart 2015-09-01
5 av 7

Text: Jens Dolk

Läs också: Fem fyndviner under 100 kronor

Läs också: Vin på box – bästa boxvinerna 2015

Dolkvinpuff