Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Eldningsförbud – detta gäller

Efter en lång tids extrem torka råder nu eldningsförbud över nästan hela Sverige. Men vad innebär det? Är engångsgrillar okej, får man grilla på egen tomt och hur är det med gasolköken ute på vandringsleden? Mitt kök har tagit reda på svaren.

Ingen har väl undgått den värmebölja som drog in över landet i maj och som stannat kvar sedan dess. Då regnet lyst med sin frånvaro har marken blivit väldigt torr vilket ökar risken för skogs- och markbränder.

Nu råder eldningsförbud i Stockholms län och stora delar av Sverige. Bryter du mot eldningsförbudet gör du dig skyldig till brott

Läs också: 5 tecken på att du behöver dricka mer vatten

Eldningsförbud – vad innebär det?

Förbudet omfattar alla former av öppen eld. Det innebär att engångsgrillar inte är tillåtna men det är också förbjudet att grilla på uppställda grillplatser.

Fotolia

Fotolia

Gäller eldningsförbudet även för gasolkök och trangiakök?

Alla former av friluftskök som gasolkök, trangiakök, stormkök eller andra typer av medhavda grillar är förbjudet att använda under eldningsförbudet.

Läs också: Ställ undan grillen – laga det här till sommarfesten istället

Är det tillåtet att grilla på min egen tomt?

Ja, det är tillåtet att grilla på sin egen tomt så länge du gör det på upphöjd mark där underlaget inte kan börja brinna. Med andra ord kan du inte ställa en grill på din gräsmatta och köra igång. Men på grund av den extrema torkan avråder dock Länsstyrelsen helt från grillning och MSB vill att det ska bli förbjudet att grilla på egen tomt. Visa därför hänsyn och välj bort grillen.

Läs också: MSB uppmanar – förbjud grillning även på egen tomt

Grilla säkert - 5 enkla tips

Foto: Shutterstock

Om du väljer att grilla på egen tomt – tänk på det här

Se till att du alltid har adekvat släckutrustning i närheten när du grillar. När du grillat klart, släck glöden med mycket vatten.

Läs också: Skafferiets bästa törstsläckare

Gäller eldningsförbudet för elgrillar?

Det varierar mellan olika länsstyrelser i landet. På vissa platser är det tillåtet, på andra inte. Ta därför reda på vad som gäller där just du befinner dig. Och tänk på att även om det är tillåtet att använda elgrill så uppmanar Länsstyrelsen till försiktighet. Bäst är helt enkelt att låta bli.

Och några andra tips

Var försiktig, en brand startar lätt och sprider sig blixtsnabbt. Släng inga fimpar i naturen. Och tänk på att katalysatorn från bilen kan antända gräs under bilen när du parkerar.

Källa: Länsstyrelsen

Länsstyrelserna har även möjlighet att förbjuda grillning på egen tomt. Därför är det viktigt att hålla koll på vad som gäller i just ditt län. Information om vad som gäller där just du befinner dig hittar du på räddningstjänstens, kommunens eller länsstyrelsens webbsidor.