Logga in här

Du vet att det är midsommar när…

Plötsligt är matjesillen slut och priset på jordgubbarna har stigit till skyarna. Dessutom ser du inte var kön till Systembolaget börjar. Just ja, det är midsommar i morgon.

Ja, du vet att det är midsommar när…

1.
…du är beredd att betala 60 kronor för en liter superbesprutade jordgubbar. Kosta vad det kosta vill, det är bara midsommar en gång om året. ”Det var det värsta!” utbrister du när priset mer än fördubblats på en vecka, men köper ändå fem liter. Svenska jordgubbar, förstås.

jordgubbar 6

Foto: Olof Abrahamsson

2.
…alla dricker snaps och du undrar vilken vettig människa som verkligen tycker det är gott på riktigt. Du dricker, grimaserar och tänker ”äntligen midsommar!”

snaps

Foto: Helén Pe

3.
…meteorologerna i veckor har tvingats svara på frågan ”Hur blir vädret i midsommar?” Ditt humör åker bergochdalbana i takt med att prognoserna ändras. Hoppet har inte svikit dig trots förra och förrförra och förrförrförra årets, och alla andra års, typiska midsommarväder.
post-30762-Bipolar-Kanye-laugh-to-angry-g-JjvR

4.
…kön till Systembolaget är ett skämt. Du tycker att du är ute i god tid när du ska handla din snaps och ditt vin tidigt dagen före midsommar. Du ångrar bittert din uppenbart dåliga framförhållning när du anländer Systembolaget och får gå ett kvarter bort för att hitta var kön in till butiken börjar.
Queuing-GIF

5.
…alla sitter ute och äter, oavsett väder. Morgonen är mulen. Förmiddagen lockar med lite uppsprickande moln. Vid lunch blåser det upp och plötsligt (eller egentligen inte, vi kan ju traditionen) kommer regnet. Någon gång under eftermiddagen tittar solen fram och alla jublar. Sedan kommer regnet igen. Temperaturen är runt 15 grader, alla med klänning ångrar sitt klädval, barnen är gnälliga – men visst ska ni sitta ute. Det är ju midsommar!
giphy (10)

6.
…ett gäng karlar i folkdräkt kämpar med att resa en stång. Midsommarstången alltså. ”ÅH HEJ” ropar alla som står bredvid och inte hjälper till. Eller just ja, de hjälper ju till genom sitt ”åh hej!” Som om någon någonsin skulle tro på att ett ”åh hej” gör skillnad.

midsommarstång

Foto: Conny Sjöström / Shutterstock.com

7.
…vuxna människor i grupp dansar runt en blomsterklädd stång, som om de inte riktigt har alla hästar, förlåt, små grodor, hemma. Samma vuxna blir senare osams över kubbreglerna. Det laget som inte vinner skyller på sina dåliga träpjäser och vill ha revansch. Ja, du vet hur det brukar gå till. Jättekul.

midsommardans

Foto: Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock.com

Läs också: Här är bästa maten till midsommar

Läs också: Gör den godaste jordgubbstårtan till midsommar

Text: Johanna Lundholm