Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Det här är tofu – och så tillagar du det på bästa sätt

Det här är tofu – och så tillagar du det på bästa sätt
Tofu har blivit allt mer populärt i Sverige och används flitigt i matlagningen av veganer, vegetarianer och köttätare. Men vad är tofu, hur tillagas det och hur nyttigt är det? Vi har tagit reda på svaret och samlat allt du behöver veta om tofu.

Tofu. Små svampiga bitar av soja, eller hur? Tofu delar upp befolkningen i två läger. De som älskar det, och de som hatar det. Tyvärr har många som provat det asiatiska livsmedlet dåliga minnen av det. Det smakar ingenting, det ger inget tuggmotstånd och det är helt enkelt inte särskilt trevligt. Känner du så är det dags att ge tofu en ny chans. När den tillagas på rätt sätt är det riktigt gott och det går att använda till mycket!

Läs också: Våra 10 bästa och godaste recept med tofu

Tofu kommer ursprungligen från Kina och kallas även för sojabönsost. Kanske inte så konstigt då tofun påminner om färskost i sin konsistens. Men den beter sig dock inte på samma sätt. Tofu smälter inte när den hettas upp, utan behåller sin fasta form. Produkten är helt vegetabilisk och fri från animalier. Det innebär att den går bra att äta även om man är vegan eller vegetarian.

Silkestofu eller bomullstofu – vad är skillnaden?

Det finns flera olika sorters tofu att välja mellan. I dag kan du ofta hitta många sorter i vanliga livsmedelsbutiker. De graderas efter hur hårda och fasta de är i sin konsistens. En hårdare tofu kallas för bomullstofu medan en mjukare tofu kallas för silkestofu.

Men det finns också tofu som är rökt eller friterad. Den säljs antingen skuren i mindre bitar eller som en hel bit, även kallat block. Den går bra att frysa, men tänk på att det torkar ut produkten något.

Olika sorters tofu

Foto: Fotolia

Så här tillverkas tofu

Tofu görs av sojabönor som ligger i blöt och sedan mixas med vattnet. Detta bildar en slags sojamjölk. När mjölken silas blir bönrester kvar som kallas okara. Detta är en biprodukt som kan användas till att göra exempelvis bönbiffar.

Traditionellt tillsätts nigari till mjölken, en slags magnesiumklorid från havssalt, men det går även bra att använda exempelvis äppelcidervinäger så att mjölken koagulerar. Massan silas sedan bort från vätskan och pressas samman. Bäst blir det om man använder en tofupress som gör tofun lätt att skiva.

Recept: Egg fried rice med tofu

Så tillagas tofu på bästa sätt – stek den gyllene

Tofu går bra att äta precis som den är och behöver egentligen inte tillagas, men den smakar neutralt. Den mår därför bra av att förberedas. Ett enkelt sätt är att pressa den. Häll av vattnet från förpackningen och svep in tofun i en ren handduk eller hushållspapper och lägg på ett fat eller skärbräda. Ställ något tungt ovanpå för att pressa ur vätskan. Låt stå i en halvtimme och stek sen i panna.

Recept: Buddha bowl med bbq tofu

Stekt tofu

Foto: Fotolia

Men om du vill ha en krispig yta kan du låta den ligga och dra i ett saltbad. Skiva tofun och lägg den i rikligt saltat varmt vatten i en kvart. Häll av vattnet och torka torrt med en ren handduk. Stek sedan på hög värme i rapsolja, gärna i en gjutjärnspanna som klarar av hög temperatur. När tofun fått en fin gyllenbrun färg är den färdig. Avsluta med att salta.

Många recept tipsar om att tofun blir god om den får marineras, men sanningen är att det knappt ger någon effekt. Tofun suger inte åt sig av marinaden. Då är det bättre att toppa den stekta tofun med en glaze efteråt.

Det här innehåller tofu – och så nyttigt är det

Innehållet beror på vilken typ av tofu det är och hur den tillverkats. Men som en måttstock kan det sägas att 100 gram tofu innehåller cirka 74 kalorier. Tofu är med andra ord kalorifattigt. Livsmedlet ger en del protein, strax under 8 gram per 100 gram, samt en del folat, B6, magnesium, fosfor och zink.

Det har blivit allt mer populärt att äta tofu som ett substitut för kött, men i asiatisk matlagning används den ofta tillsammans med kött och kyckling. Dessutom är proteinhalten relativt låg, så det är viktigt at äta en varierad kost.

Källa: Matkalkyl, Serious Eats, Herbivoracious

Annons: