Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du koka ägg med citron

Därför ska du koka ägg med citron
Ibland går det lätt att skala – andra gånger ryker halva ägget med. Att lyckas kan kännas som ett lotteri – men så är det inte. Här är knepet där citronen gör underverk.

Det är inte bara en konst att lyckas få ägget tillagat så som man vill ha det  –  det ska dessutom gå att skala. Som tur är finn det hjälpmedel att ta till! Efter att ha läst det här kommer du alltid vilja ha en citron till hands.

Lättskalat med juice

Det är superenkelt. Tillsätt bara lite citronjuice i  det kokande vattnet och sänk därefter värmen. Citronen kommer göra under och äggen kommer bli betydligt lättare att skala! Och som grädde på moset förbättrar citronsaften dessutom smaken – utan att för den delen ge smak av surt eller citron. Vill du vara helt på den säkra sidan – kyl ägget en stund och använd de med några dagar på nacken. Helt färska ägg är nämligen generellt mer svårskalade.

Läs också: Så får du ägget precis som du vill ha det
Läs också: Så gör du ägget krämigt
Läs också: Nya sätt att använda ägg på

Lycka till!

  • Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet
  • Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig
  • Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
  • Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.
  • Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
  • Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara
  • 72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.

Källa: Svenska ägg

Annons:
2 kommentarer om "Därför ska du koka ägg med citron"
  • Jan Christensen
    Jan Christensen

    Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla.