Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du inte slänga gammal jäst

Sugen på att baka bröd men jästen i ditt kylskåp har passerat bäst före-datumet? Misströsta inte. Jästen går att återuppliva enkelt och användas precis som vanligt.

Färsk jäst har ett bäst före datum på förpackningen som man ska ta med en nypa salt. För även om färsk jäst blir ”gammal” går den att använda, och det upp till ett halvår efter att den gått ut. Här är 5 husmorsknep som hjälper dig rädda död jäst och andra baktips.

Kan jag använda jäst som passerat bäst före-datum?

Kan jag använda jäst som passerat bäst före-datum?

Ja. Färsk jäst som torkat kan användes långt efter bäst före-datumet passerats men ju äldre den blir desto sämre blir jästeffekten. Förläng därför jästiden när du bakar med lite daterad jäst. I ett surdegsbröd som redan har lång jästid fungerar ju den utmärkt t ex. √ Men, det är du som avgör om jästen är brukbar eller inte. Lukta, känn och smaka på den. Har den möglat ska den naturligtvis inte användas.

2 av 5

Läs också: 7 härliga recept på kalljästa bröd

Läs också: Här är skillnanden mellan bakpulver och bikarbonat

√ Baka ljuvligt goda nattjästa frukostbröd – här är receptet

Källa: Kronjäst, Alternativ.nu

Jäst är en encellig svamp som består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd.

Jästens tillväxt påverkas av tillgången på näring och syre, samt vilken temperatur jästkulturen har. Sänker man temperaturen avtar aktiviteten, vilket är anledningen till att färdig jäst förvaras i kyla. När temperaturen höjs på nytt, när jästen löses i degspadet, aktiveras cellerna igen. Vid 50 graders värme dör jästen.

Källa: Kronjäst, Jästbolaget