Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du inte använda stekpanna i teflon

Tillhör du dem som använder teflonstekpanna? Då bör du nog se över det. Och byta till gjutjärn. Teflonet innehåller gifter som kan göra dig sjuk.

Teflonstekpannor och kastruller må vara både billigare och ”bekvämare” (man behöver inte använda smör/lättare att diska etc) än en riktig stekpanna i gjutjärn, men det finns starka skäl att inte köpa teflon. Eller göra sig av med dem man har. Här ger vi dig 3 riktigt bra anledningar:

1. Giftig
Om du inte vet det så är teflon en plast som vid uppvärmning på högre temperaturer kan avge giftiga partiklar och gaser. Bland annat en kemikalie som heter PFOA som misstänks vara cancerogen, och andra ämnen så som bisfenol A som är hormonstörande. Fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon.

2. Slipp plastredskapen
När du har teflon kan du inte använda vilka köksredskap som helst eftersom den då lätt repas. Det som rekommenderas är plastredskap vilket inte är bra om du vill undvika gifter som kan läcka vid upphettning. Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast. Dessutom kan redskapen smälta.

3. Miljöovänlig
Då teflonpannan lätt blir repig och då måste kasseras är den inte heller speciellt miljövänligt. De är dessutom inte biologiskt nedbrytbara. Skippa slit och slänget och investera i en bra gjutjärnspanna som håller hela livet i stället och ger dig extra järntillskott. Förutom att du sparar på miljö och hälsa, sparar du pengar. Och tar du väl hand om gjutjärnspannan blir den bara bättre och bättre med åren.

Text: Maria K Broman

Läs också: Godis – därför ska du inte äta det

Läs också: 10 anledningar att dricka te oftare

Teflonpanna

Foto: Leif Jacobsson