Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du dricka mindre svart te

Är du en teälskare och dricker mycket svart te? Testa gärna att byta ut det svarta mot andra färger. Här får du veta varför du ska dricka rött, vitt, grönt och gult te!

Svart te direkt efter en måltid kan även försämra upptaget av järn. Dessutom är det mer vätskedrivande än andra teer.

Alla teer är nyttiga men vill du variera ditt tedrickande eller byta ut det svarta helt är alternativen många. Det finns både vitt, rött, grönt, gult och örtte. Här kan du läsa varför var och en är så bra för din hälsa:

svart te

Vitt te
Det är inte många år sedan som vitt te började importeras till Sverige. Det har samma ursprung som svart te men tas fram av unga blad och nya knoppar. Då vitt te torkas direkt efter skörden är tebladen i princip ojästa. Det vita teet som har en mycket mild smak innehåller faktiskt mer antioxidanter än grönt te. Dock är det lite dyrare än andra tesorter.

Hälsoeffekt: Enligt en amerikansk studie skyddar vitt te mot infektioner, bakterier, virus och feber. Dessutom innehåller den fluor som skyddar tänderna, och kan motverka vätskeansamlingar samt stimulera matsmältningen.
vitt te

Rött te
Rött te, eller rooibos som det också heter, är egentligen inte te, utan en växt som heter rooibos, och odlas i Afrika. Rooibos som också finns med smaksättning är helt koffeinfritt och kan därför drickas på kvällen. Kallt rooiboste kan användas som bas i marinader, eller för att blanda ut koncentrerad juice. Röd rooibos oxideras (fermenteras), men det finns också grön rooibos som inte fermenteras och därför innehåller mer antioxidanter.

Hälsoeffekt: Rooibos innehåller flavonoider som är verksamma mot hjärt- och kärlsjukdomar, men även antioxidanter som förebygger cancer, sänker kolesterolhalten, hjälper mot uppblåst mage och bekämpar infektioner. Innehåller bland annat fluor, järn, kalium, kalcium, koppar, mangan, och zink.
rött te

Grönt te
Grönt te kommer från samma tebuske som svart te, Camellia sinensis, men till skillnad mot svart te jäser man inte grönt te. Bladen putsas och torrkokas eller ångas direkt efter skörden. En skonsam process som också gör att fler av de nyttiga antioxidanterna bibehålls. Dock, låt det inte dra för länge, då kan smaken bli sträv.

Hälsoeffekt: Enligt studier ska grönt te förebygga cancer, om man dricker minst fem koppar om dagen. Den har antiinflammatoriska och kolesterolsänkande effekter och dess blad innehåller mer C-vitamin än en citrusfrukt. Sammantaget har man hittat 130 ämnen som ska ha positiva hälsoeffekter, bland annat de viktiga antioxidanterna flavonoiderna som skyddar mot hjärtsjukdomar, reumatism, alzheimer och diabetes. Dessutom stimulerar grönt te viktminskning. Obs! Drick inte mer än 10 koppar om dagen, då ökar risken för att få skador på lever och njurar. Och har du lågt blodtryck ska du heller inte överdosera.

grönt te

Örtte
Örtte är inte jäst som vanligt te och innehåller ingen koffein. Det är avkok på torkade örter, frukter och blomblad och ska dra länge. De vanligaste smakerna är kamomill, pepparmynta, och lindblom. Är du gravid kan du kolla av med din läkare vilka örtteer du ska dricka då en del kan vara starka.

Hälsoeffekt: Lugnande och rogivande (bra innan läggdags), kan lindra magbesvär, och pepparmynta ger fräsch andedräkt. Har du stresshuvudvärk och känner oro kan örtte med lavendel i fungera. Kamomillte är välkänt för att minska illamående och matsmältningsbesvär. Ginsengte tar hand om mental utmattning och stress direkt.
örtte

Gult te
Processen för gult te påminner om tillverkningen av grönt te, men gult te genomgår en längre torkningsfas som ger den dess unika smak och gula färg. Gult te är precis som oolong bara till en viss del oxiderat, men den exakta processen är hemlig. Teet som är relativt ovanlig anses vara den finaste och därmed dyraste tesorten. Gult te har sedan länge varit ett privilegium för buddhistmunkar på grund av dess stimulerande effekt.

Hälsoeffekt: Samma som grönt te.
gult te

Läs också: Te – 10 anledningar att dricka det oftare

Läs också: Så gör du enkla och goda tekakor

Text: Maria K Broman

Foto: Fotolia

Källa: Naturligtomhälsa.se, Omte.se, Iform.se, Houseoftea.se, Tehusetjava.se, Teblogg.se, Amelia.se