Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du dricka Cola Light när du har mensvärk

Mensvärk? Då kan en lightläsk göra susen. Jo, du läste rätt. Lightprodukter innehåller ett ämne som är smärtlindrande. Se här.
Lightläsk

Lightläsk som smärtlindrare? Jo, det ligger faktiskt en del i detta! Foto: Fotolia

Mat – allt från frukt och grönsaker till fisk och kött – är bra för dig. Den ger din kropp energi och viktiga vitaminer, proteiner och mineraler som din kropp behöver.

Men ibland behöver din kropp lite extra kärlek. Under menstruation till exempel och då kan något kramplösande och smärtstillande tillskott göra stor skillnad. Vitamin B1, tiamin, som finns i bland annat solrosfrön, har visat sig lindra mensvärk. Det sägs även kamomill- och pepparmyntste kunna göra men visste du att vanlig lightläsk kan lindra dina menssmärtor?

Det låter kanske inte som den mest traditionella av huskurer, att hälla i sig en burk fanta zero eller 7 Up Light, men så här funkar den:

Många lightprodukter är söta och goda tack vare sötningsmedlet aspartam, och pepsI light, fanta zero med flera är exempel på sådana. Aspartam innehåller fenylalanin och det kan reducera kramper och smärta.

Även proteinrik mat innehåller aminosyran fenylalanin som kan lindra mensbesvär. Tycker man att lightläsk inte är något bra alternativ kan örter som rölleka, daggkåpa och älgört fungera kramplösande. Eller så testar du att värma en vetekudde och lägga den över magen eller svanken där smärtan ligger och lurar.

Läs också: Mat som är bra för magen
Läs också: 5 tips på mat som lindrar migrän

Källa: ”Ditt husapotek – huskurer från det egna skafferiet”