Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du aldrig slänga dina äggskal

Ägg är både gott och supernyttigt, men skalet är något som de flesta kastar i soporna eller komposten direkt. Gör inte det! Äggskal är nämligen perfekt att använda till allt från städning till kaffekokning. Här är 6 smarta saker du kan använda äggskal till!
Som avloppsrensare

Som avloppsrensare

Det kanske låter lite bakvänt, men lägg ner krossat äggskal i avloppen hemma så löser du upp stopp i rören. Om du gör det till en vana kommer rören att hålla sig rena, eftersom det tar tid för äggskalen att lösas upp samtidigt som de tar med sig annat skräp på sin väg genom rören.

3 av 6

Läs också: Ägg – därför är vissa så svårskalade

Läs också: 5 skäl att älska ägg

Källor: SVT, Steg för hälsa

  • Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet
  • Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig
  • Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
  • Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.
  • Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
  • Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara
  • 72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.

Källa: Svenska ägg

Annons: