Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför ska du aldrig slänga dina äggskal

Ägg är både gott och supernyttigt, men skalet är något som de flesta kastar i soporna eller komposten direkt. Gör inte det! Äggskal är nämligen perfekt att använda till allt från städning till kaffekokning. Här är 6 smarta saker du kan använda äggskal till!
Som ansiktsmask

Som ansiktsmask

Billigaste och bästa renande ansiktsmasken gör du på ett kick – mal äggskal till ett fint pulver, blanda med färsk äggvita och applicera. Renande och närande för huden!

2 av 6

Läs också: Ägg – därför är vissa så svårskalade

Läs också: 5 skäl att älska ägg

Källor: SVT, Steg för hälsa

  • Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet
  • Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig
  • Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
  • Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.
  • Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
  • Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara
  • 72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.

Källa: Svenska ägg

Annons: