Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför kan mörkrostat kaffe vara av sämre kvalitet

Många väljer mörkrostat kaffe i butiken. Men det finns flera anledningar att låta bli...
Bland annat finns risken att kaffet i sig är av sämre kvalitet, då hård rostning döljer kaffets smak.
"Mörkrost" är en vanlig benämning på kaffepaketen i matbutikerna - och en favorit hos många. Men visste du att mörkrostat kaffe kan vara av sämre kvalitet? Här förklarar experten varför!

Kaffe är utan tvekan en av Sveriges mest vanliga drycker. Men vilket kaffe vi dricker varierar däremot. När det kommer till klassiskt bryggkaffe som säljs i de vanliga matbutikerna finns det en uppsjö av varianter och framför allt rostningar – det vill säga hur hårt kaffet är rostat.

En vanlig variant som många gillar är mörkrostat kaffe.

Men frågar du en expert på kaffe i allmänhet och rostning i synnerhet, så bör du kanske låta bli den mörkrostade sorten, i alla fall de billiga alternativen.

– Mörkrostat kaffe innebär helt enkelt att man har rostat kaffet till en högre temperatur, generellt kan man säga kring 220 grader och uppåt. Precis som med allt som man rostar, övergår smakerna från härligt karamelliserade till brända. Tänk bara på en gyllenbrun skiva rostat bröd jämfört med en som börjat bli svart… Det som sker är att kaffets naturliga smaker och aromer försvinner i takt med att rostningsgraden ökar och ersätts av en rostad karaktär. Den höga temperaturen gör att de naturliga oljorna som finns i kaffe trycks ut på utsidan av bönan och bränns, säger Jonas Hult, kafferostare hos kaffeföretaget Johan & Nyström.

Läs också: 19 saker du måste veta om kaffe

Allt mörkrostat kaffe är inte dåligt

Sannolikheten är, enligt Jonas, dessutom större att ditt mörkrostade kaffe är av sämre kvalitet än annat kaffe med en annan rostning.

– Det stämmer att man kan ha sämre kvalitet på kaffet om man ska rosta väldigt mörkt, eftersom hård rostning döljer kaffets smaker, både bra och dåliga. Därmed inte sagt att allt mörkrostat kaffe är av dålig kvalitet. Som vanligt är en indikation priset. Kostar det mörkrostade kaffet väldigt lite, säg 100 kr/kg, ja då är det förmodligen av lägre kvalitet, fortsätter Jonas Hult.

Men som med mycket annat är en god kopp kaffe något subjektivt. Det finns flera kaffeentusiaster som håller med Jonas Hult, men också de som har en annan uppfattning och försvarar den mörkrostade bönan. En av dem är Douglas Jonhag på Sofiero Kafferosteri.

Han menar att mörkrostat kaffe inte är av sämre kvalitet, och tycker att Jonas Hults beskrivning av rostandet är felaktig.

– Det finns inget rosteri som rostar så hårt att det bränns. Man har olika nivåer, förklarar Douglas Jonhag som också anser att det visst går att köpa kvalitetskaffe  i Sverige för under 100 kronor/kg.

Men återigen, här skiljer sig kaffeexperternas åsikt åt.

– Att brännas är också subjektivt. Jag personligen upplever de smakerna som uppstår vid 222-224 grader som brända, säger Jonas Hult.

Läs också: Därför ska du inte dricka kaffe på morgonen

Läs också: Ditt kaffe avslöjar din personlighet