Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför blir äpplet brunt

Därför blir äpplet brunt

Därför blir äpplet brunt

Har du också stått och skurit upp tunna fina skivor av en drös med äpplen till en kaka, bara för att banna dig själv när de hinner bli bruna innan du hunnit färdigt? Om du har undrat varför äpplet ändrar färg så får du förklaringen nedan!
Bild: Fotolia

Bild: Fotolia

Vissa frukter och grönsaker kan man knappt nudda med knivspetsen förrän de ändrar både färg och form och blir bruna, nästan som att de rostar.
Äpplen innehåller järn som reagerar på kontakt med syret i luften, men får god hjälp av ett enzym som heter fenoler. Enzymet suger i sig syre, och tillsammans bildar de melanin – som är orsaken till att äpplet blir brunt.

Så håller du äpplet fräscht
För att hindra att äppelskivorna blir bruna kan du göra två saker – ta bort syret eller stoppa enzymet:

  • Syret tar du bort genom att lägga äppelskivorna i en skål med kallt vatten, doppa dem i socker eller genom att dopopa dem i citron- eller ananasjuice. De två sistnämnda innehåller fullt av antioxidanter, som nyper åt sig syret i luften innan det hinner reagera med fenolerna. Syran i juicen sänker även PH-värdet vilket gör enzymet mindre kraftfullt.
  • För att stoppa enzymet är värme det bästa försvaret. Enzymer är proteiner, och såväl snabb som lång upphettning ändrar strukturen i dem. Det räcker alltså med att blanchera äppelskivorna snabbt i hett vatten.

Läs mer: Bästa recepten med äpplen

Källor: illvet.se, gizmodo.com