Logga in här

D-vitamin – därför ska du äta det varje dag

D-vitamin – därför ska du äta det varje dag
D-vitamin är helt avgörande för ditt välbefinnande. Rätt mat och solljus gör att du får i dig vitaminen som kroppen behöver. Här är en guide till D-vitamin.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i dina tänder och i skelettet. En jätteviktig vitamin med andra ord och så här gör du för att få i dig den.
D-vitamin fungerar inte som till exempel C-vitamin som du kan tillgodogöra dig direkt när du äter till exempel en kiwi eller en apelsin. D-vitamin är ett steroidhormon och är samlingsnamnet för de två fettlösliga ämnena ergokalciferol (D2) och kolekalciferol (D3). D-vitamin finns i framför allt feta mjölkprodukter och fisk och den behöver aktiveras i din kropp med hjälp av solljus (UVB-strålning). Att under en sommardag stå cirka 10-30 minuter i starkt solljus med bar hud ger mest D-vitamin – men stå bara i solen till huden blir mättad, inte bränd.

Läs också: 10 nyttiga saker du ska äta varje vecka

Men, då antalet soltimmar under vintern i Sverige är ganska få, lider många av D-vitaminbrist den här årstiden. Det finns tack och lov mat som kan hjälpa kroppen en bit på traven – förutom D-vitaminberikade mejeriprodukter ska du äta ägg och fet fisk, som till exempel lax och makrill, och karl johan-svamp. Just fettet är viktigt för att du ska kunna tillgodoräkna dig D-vitamin.
D-vitamin är helt avgörande för kroppens kalcium- och fosforomsättning och den är bra för benstommen. Det finns också studier som visar att D-vitamin stärker immunförsvaret, gör dig piggare och möjligen hjälper överviktig att minska midjemåttet.

Läs också: Ljuvligt recept på laxpanna

Läs också: Enkelt recept på psata med trattkantareller

Mat som innehåller D-vitamin är bland annat:

Grädde
Mjölk (även D-vitaminberikade mjölkprodukter) Ost
Äggula
Lever
Fet fisk (lax)
Svamp (trattkantareller och karl johan)
Småbarn under 2 år rekommenderas ett tillskott av D-vitamin varje dag i form av D-droppar.

Läs också: Här är världens nyttigaste mat

Läs också: Recept på juicer som stärker immunförsvaret

Källa: Livsmedelsverket Ditt husapotek, Dietdoktor, Apotea

Läs mer om D-vitamin på Livsmedelsverket