Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cirka 7 av 10 svenskar väljer lokala livsmedel på grillen visar ny rapport

Mer än en tredjedel (34 procent) uppger sig i dag handla mer av klimatvänliga livsmedel än vad de gjorde för ett år sedan. Dessutom toppar fortfarande fläskkött på vad svenskarna helst lägger på grillen även i år, även om det skett en viss minskning från föregående år, rent procentuell, det visar Icas årliga grillrapport som precis har släppts har Ica släppts inför årets nalkande grillsäsong.

Hela sju av tio svenskar (74 procent) uppger att de hellre väljer lokala livsmedel framför ekologiska till grillen. Samtidigt säger nästan åtta av tio (78 procent) att de vill se fler lokalproducerade alternativ i sina matbutiker, detta enligt Icas grillrapport för 2020 där företaget har kartlagt svenskarnas grillvanor och attityder. En tredjedel (32%) anser även att svenskt är den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen och 12% av dem tycker att lokalproducerat är viktigast. I rapporten kan man också läsa att drygt hälften av svenskarna väljer livsmedel som är i säsong i så hög utsträckning det går och 75% uppger att de har koll på vilka livsmedel som är i säsong, samt hela 78% vill ha fler lokalproducerade alternativ i sin matbutik. När det kommer till vad svenskarna helst lägger på grillen svarar de fortfarande fläskkött, däremot har allt rött kött på listan minskat procentuellt sedan föregående år och både grönsaker, fågel och ost har ökat sin procentandel sedan dess.

Det grillar vi helst 2020

1. Fläskkött 51% (57%)*
2. Nötkött 44% (54%)*
3. Grönsaker 30% (24%)*
4. Korv 30% (35%)*
5. Kyckling 29% (27%)*
6. Hamburgare 28% (29%)*
7. Ost 22% (19%)*

Grilltätast i norr och syd

Enligt samma rapport är de grilltätaste regionerna Blekinge, Västmanland och Jämtland där snittinvånaren äger 1,7 grillar. Det finns absolut dem som gärna grillar i ur och i skur men där inkluderas inte skåningarna som är kinkigast angående grillvädret. Hela 74% undviker grillen vid snö, 70% vid åska och 11% undviker den till och med när det är mulet. Trots det tycker ändå skåningarna om att grilla och sätter verkligen fart när det är bra väder. Tillsammans med Blekinge (29%) och Norrbotten (26%), gör det dem till Sveriges grilltokigaste regioner. Genomsnittssvensken grillar ca 1,8 gånger i veckan under sommarmånaderna och den genomsnittliga grillsäsongen är cirka 5,4 månader lång.

Gotlänningar väljer efter säsong

Att lägga grönsaker på grillen är minst populärt bland blekingeborna (20%), norrbottningarna (21%) och hallänningarna (22%) och mest jämställt vid grillen är det i Uppsala där 29% uppger att män och kvinnor grillar ungefär i lika stor utsträckning. Kalmar och Halland har en grillsäsong som sträcker sig över mer än ett halvår, hela 6,1 månader, vilket också är längst i Sverige! Hela 70% av gotlänningarna väljer i hög grad mat som är i säsong, jämfört med snittet i landet som ligger på 52%. Bra där Gotland!

Bästa tillbehören och såserna

Samma rapport visar att potatis är svenskens favorittillbehör och bearnaisesås är favoritsåsen till grillat vilket kanske inte är helt otippat.

Bästa tillbehören – topp fem
1. Potatis 68%
2. Sallad 60 %
3. Potatissallad 43 %
4. Rotfrukter 30 %
5. Bröd 25 %

Bästa såserna – topp fem
1. Bearnaise 60%
2. Tzatziki 40 %
3. Barbequesås 23 %
4. Vitlökssås 20 %
5. Aioli 16 %

* inom parentes visar 2019 års siffra.

Rapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 4200 respondenter som är över 18 år och som någon gång grillar. Undersökningen gjordes mellan den 10 och 23 februari 2020.

Några goda nyheter från Ica och Korvbrödsbagaren

Veganska nyheter från Ica

Veganska nyheter från Ica

I samband med årets grillrapport har Ica även släppt flera nyheter i butik. Förutom kött, kyckling och annat som kan läggas på grillen så släpper Ica även flera nya veganska produkter så som potatissallad, kryddig vegocabanossy och tre sorters röror, en bönröra, en linsröra och en hummus varav de tre sista fungerar utmärkt som komplement till tilltugg, på knäckebrödet, i salladen eller som dippsås till grillbuffén.

1 av 2