Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chips – 14 fakta om världens godaste snacks

Chips – 14 fakta om världens godaste snacks
Chips - det mest älskade snackset! Kolla in fakta om chips som du inte hade koll på. Vi lovar!

Svenskar köper chips för en miljard kronor, varje år. Från början åts de med bestick och hade kontaktannonser i påsarna. Här får du reda på 14 saker du inte hade en aning om!

1. Fyrkantiga chips
Potatischips är tunna friterade skivor av potatis, och de som säljs i Sverige finns som både räfflade, finräfflade och släta. I USA finns även fyrkantiga potatischips.

2. Uppfanns tack vare missnöjd kund
Det sägs att det var amerikanska kocken George Crum 1853 som uppfann chipsen då en gnällig kund alltid klagade på potatisen. Kocken fick nog och stekte supertunna potatisskivor i massor med olja så de blev alldeles hårda, och öste på salt, eftersom han ville bli av med kunden. Men då hände det otroliga, kunden tyckte att han äntligen fick bra potatis!

3. Banankungen
I Sverige registrerades varumärket Estrella 1946 av Folke Andersson, kallad banankungen, som efter en resa till Sydamerika började sälja popcorn från popcornvagnar. När han 1957 åt chips på en boxningsmatch i Madison Square garden bestämde han sig för att även starta tillverkning av chips. Estrella var först i Sverige, och första chips-varianten blev salta potatischips.

4. En miljard kronor
I Sverige domineras chipsmarknaden i dag av Estrella, OLW, Pringels, Lay´s och Svenska lantchips. Totalt omsätter chipsmarknaden i Sverige mer än en miljard kronor per år. Försäljningen ökar stadigt och har sina toppar vid veckosluten och i samband med stora tv-sända idrottsevenemang.

5. Sex kilo per person
Vid 1960-talets slut åt svenskarna i genomsnitt 100 gram chips per person och 2006 åt svenskarna 1,5 kilo per person. I dag äter varje svensk nästan sex kilo snacks per år – varav chipsen står för 40 procent. Den största delen köps inför helgen: 70 procent av påsarna shoppas mellan torsdag och lördag.

6. Akrylamid
I april 2002 avslöjade forskare vid Stockholms universitet att friterade chips innehåller höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid. Det blev en världsnyhet. Men larmet blåstes av under hösten då man minskade halterna till hälften.

7. Nobelpris
År 2008 fick Massimiliano Zampini och Charles Spence ”lg Nobelpris” (en parodi på det riktiga Nobelpriset) för ett experiment som visade att folk tycker att chips smakar bättre om de får höra ett tydligt krasljud när de tuggar.

8. SL-kort = 3 chipspåsar
I maj 2011 blev det ramaskri när finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) jämställde höjningen av SL-kortet med 100 kronor med tre chipspåsar. På nätet spreds snabbt att Rosdahls månadslön motsvarar 2424 chipspåsar. Chipsföretag tog chansen till marknadsföring och delade ut chipspåsar till SL:resenärer under några dagar när det stormade som värst.

9. Storsäljaren
Storsäljaren bland alla chipssmaker i Sverige är Sourcream and onion sedan 30 år tillbaka. Den lanserades 1988 av Estrella och namnet togs från USA, därför blev påsen blå-röd. Däremot försvenskade man smaken. I USA har man mer smörsmak, här valde man gräddfil och crème fraiche.

10. Bläckfisk och sjögräs
I Tyskland köper de nästan bara chips med paprikasmak och i Frankrike vill de helst ha saltade chips. I USA gäller barbeque och i England salt och vinäger. I Sydostasien är det sjögräs, wasabi, bläckfisk och skaldjurssmak som regerar, medan i länderna kring Indien är det mera curry.

11. Från party till fredagsmys
Snacksen kom till Sverige med välfärden och på 50- och 60-talet växte nya former av umgänge fram. Det skulle vara lättsamt att träffas och snacks blev som en isbrytare på festen för moderna människor. I dag har chipsen på partyt ersatts med fredagsmys och trygghet.

12. Låg status
Snacksen har alltid ansetts ha låg status och har alltid sålts in på upplevelsen, mycket sällan på råvara och absolut inte näringsinnehåll. Därför har många producenter i dag tagit fram en lyxnisch där råvaran lyfts fram. Det är rotfrukter, tamarirostade mandlar, chilikryddade bananer, havssalt och grovmalen svartpeppar för att nämna några. Men fortfarande handlar det om att unna sig hämningslöst.

13. På restaurang
Till en början serverades potatischipsen på restaurang, där de åts med kniv och gaffel, som pommes frites. Under 1890-talet och i början av 1900-talet började chips tillverkas och säljas i livsmedelsaffärer. Fritösen uppfanns 1929 och då blev det storskaligt. 1933 började man förpacka chips i tåliga vaxade förpackningar. Till Europa kom det på 50-talet.

14. Kontaktannons i påsen
Chipsen var länge osaltade. I stället fanns i varje förpackning en liten saltpåse, så att man kunde salta själv. Saltpåsarna gav upphov till ett flertal urbana myter, bland annat sa man under andra världskriget att de kvinnor som jobbade på chipsfabrikerna ibland valde att lägga ner lappar med sina hemadresser– som ett slags fettindränkta kontaktannonser till soldaterna.

Källa: Ja.se. Svd.se, Wikipedia, Miljöaktuellt.se, Sydsvenskan.se

Läs också: Här är matbutiken som säljer chips – på lösvikt

Läs också: 62 konstiga chipssmaker du inte trodde fanns

Text: Maria K Broman
Foto: Colourbox